Националисти в Унгария поискаха Закарпатската област от Украйна

Пред сградата на унгарското външно министерство в Будапеща националисти проведоха акция за присъединяването на Закарпатската област на Украйна към Унгария, предаде електронното издание „Обозреватель”.
Участниците в демонстрацията бяха около 200-300 на брой. Събитието беше организирано по инициатива на депутат от крайнодясната партия „Йоббик”.
Закарпатска област има мултиетническо население. Според справката в „Уикипедия” около 80,5% от населението са украинци, унгарците са 12,1%, румънци – 2,6%, руснаци – 2,5%, цигани -1,1%, словаци – 0,5% и германци -0,3%.
След края на Първата световна война Закарпатието е присъединена към новообразуваната държава Чехословакия като регион заедно с Бохемия, Моравия и Словакия. По време на Втората световна война областта е окупирана от Нацистка Германия, като е присъединена към Унгария. След края на Втората световна война е анексирана от Съветския съюз и е присъединена към Украинската ССР. След разпадането на Съветския съюз областта е част от Независима Украйна.
Развитието на събитията в Украйна и около Крим в последните седмици породи редица „инициативи” за териториално преразпределение в Европа. Както вече съобщихме, преди дни сръбска група във Фейсбук, която призовава руския президент Владимир Путин да включи Сърбия към Русия.
Фейсбук групата „ФБ Референдум – Путине, анексирай и Сърбия”, която за няколко дни е събрала 27500 члена, качи на профила си снимка, на която се вижда, че към Сърбия е присъединена Черна гора, предаде сръбското електронно издание Pres online. Изданието уточнява, че основателите на групата призовават за организиране на референдум по кримския сценарий. Те апелират към тях да се присъединят поне един милион фенове, за да се види, че в Сърбия има желания за присъединяване към Русия.
В събота руски и украински електронни медии съобщиха за намерението на кримските татари да търсят автономия в рамките на републиката.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.