Национален траур за жертвите в Хитрино

Национален траур за жертвите в Хитрино

Днес е обявен национален траур за жертвите в Хитрино. Ситуацията там остава усложнена. Местните, които бяха спешно евакуирани след взрива на влакова композиция, ще бъдат допуснати до домовете им.

Хората ще имат възможност да отидат до къщите си, за да вземат неща от първа необходимост, а през цялото време ще бъдат придружавани от органите на реда, с цел по-голяма безопасност.

Няма да остават в тях.  “В Хитрино има опасност от обгазяване, което може да предизвика увреждане на белите дробове, а най-тежкото е взрив“, заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция “Противопожарна безопасност и защита на населението”.

Въпреки нова последния нализ сочи, че няма замърсяване на въздуха:

„Измерените стойности показват, че няма обгазяване на село Хитрино. Няма никакви вредни токсични вещества във въздуха. Добре е, че има и силен вятър”, заяви директорът на РИОСВ – Шумен, Евелина Шишманова.

 

Иначе – токът в селото продължава да е спрян. По този начин властите се подсигуряват, тъй като всяка запалена искра може да стане причина за нов взрив.

Здравните власти пък са категорични, че водата не трябва да се пие, докато не бъдат направени проби дали е годна.

Специализирана техника идва от Румъния, чрез която ще бъдат изведени цистерните от Хитрино.

Заради трагедията днес в страната е обявен национален траур.

Броят на жертвите при трагедията е 7, заяви днес вътрешният министър Румяна Бъчварова. По-рано Борисов каза, че загиналите са 8 души.  Имената на починалите все още не са обявени официално.

Две деца остават сираци, жена загуби сина си и мъжа си в трагедията, станала в 05:37 часа в събота, а най-младата жертва е на 18 години. Загинала в огъня е и 93-годишна жена. Младеж от съседно село също е сред починалите. 29 души са ранени, петима от които са в критично състояние.

В неделя бе обявено бедствено положение заради авариралите 12 цистерни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.