Митов: Натовските войски са наши войски

В средата на месеца в. “Ню Йорк таймс” публикува информация за разполагането на оръжия в няколко страни от Източна Европа и балтийските държави с цел американските военни да са в готовност да противодействат на евентуална руска агресия. Ден по-късно президентът Росен Плевнелиев коментира, че “към момента българското правителство няма предложение от САЩ за разполагането на военна техника у нас”.  

Във вторник министърът на отбраната на САЩ, Аштън Картър, направи изявление, според което Съединените щати ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България. По-късно военният министър Николай Ненчев обяви, че към страната ни до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал.

“Обявените намерения за разполагане на военна техника в България са в рамките както на споразуменията, постигнати в Уелс, така и в рамките на сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността и отбраната”, обяви министърът на външните работи Даниел Митов и посочи, че няма да се разполагат нападателни оръжия у нас, няма да има нападателна техника на НАТО, която да може да се възприеме като признак за агресия. По думите му ще бъде разположена военна техника за учения, които от своя страна повишават отбранителния капацитет на нашата армия.

“Натовските войски са наши войски – дали са от Германия, Франция, САЩ или другаде, са наши войски. Ние имаме договор с всички тези държави да се пазим взаимно и когато на източния фланг има напрежение, те са тук заради нас и заради българските граждани, а на нас като правителство ни е важна сигурността на държавата и капацитетът на българската държава”, посочи министърът. По думите му за пореден път се създава истерия около нещо, което е планирано, обявено е предварително, договорено е на Срещата на върха на НАТО в Уелс.

“На тази среща бе приет план за готовност за действие, който включва засилване на ученията в НАТО в отговор на кризата в Украйна, а и имаме и криза в Близкия Изток”, отбеляза Митов и добави, че планът включва мерки, които гарантират сигурността на държавите членки на НАТО, особено по източния фланг, като такива гаранции се дават през засилени учения.

“Такива учения имаше в началото на годината и пак се създаде истерия”, припомни министърът. “Планираните учения са над 70. Когато имаме готовност и повече информация по техническите параметри, ще уведомим както обществеността, така и комисията по отбраната”.

Зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев отбеляза, че разполагането на техника и войски на Алианса се извършва на основа на предварително одобрени планове за военнослужещите, които ще извършват тренировки и в този смисъл не е възможно САЩ, като член на НАТО, да разположат военна техника, без тази техника да е включена в плана за тренировката за участието, в какъв период от време, на кой полигон и т.н.

“Съгласно споразумението от 2006 г., войските на САЩ могат да извършват тренировки на територията на България в рамките на до 2500 души със съответната техника. Към този момент тази численост не е достигната и няма да бъде достигната”, увери заместник-министърът. “Не е възможно американското правителство без да пита България и без това да е обсъдено в планове на НАТО да разполага техника на територията на страната. Не виждам защо на едно политическо изказване на секретаря по отбраната трябва да се въвеждат военни измерения”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.