НАТО провежда най-големите военни учения след края на Студената война

НАТО провежда най-големите си военни учения в Европа след края на Студената война, предадоха световните агенции. Маневрите се проведат под названието Swift Response 15 („Бърз отговор 15”). Те започнаха в събота и ще продължат до 13 септември. Почти 5000 войници от 11 държави-членки на алианса са ангажирани в четириседмични „едновременни въздушнодесантните учения”. Дейно участие ще вземат Германия, Италия, България и Румъния, информира bTv. Твърди се, че военните маневри са в отговор на ескалиралото напрежение и вълната от насилие в Източна Украйна от последните седмици.

Основна цел на ученията е да подобри оперативната съвместимост на силите и да „демонстрира способностите на алианса за бързо разгръщане и действия в подкрепа на запазването на силна и сигурна Европа”, заяви американската страна.

Кулминацията на ученията би трябвало да станат насрочените за 26 август парашутни десанти на полигоните в Хохенфелс (Германия) и „Ново село” в България. Предполага се, че във всеки десант ще бъдат стоварени над хиляда войници, както и военна техника.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.