НАТО провежда мащабно военно учение, Русия също

НАТО започна в балтийските държави големи военни учения с участието на десет страни членки, съобщи Франс прес. Това са едни от големите подобни учения след анексирането на Крим от Русия, отбелязва агенцията.
Близо 4700 войници и 800 военни автомобила от Великобритания, Канада, САЩ, Финландия и Полша участват в маневрите, провеждащи се край латвийската столица Рига.
Трите бивши съветски републики – Латвия, Литва и Естония, присъединили се към НАТО през 2004 г., се тревожат от нарастващия военен потенциал на Русия до границите си, а украинската криза само засили тези страхове.
„Ученията са много важни предвид на настоящата обстановка в областта на сигурността“, заяви пред журналисти латвийският министър на отбраната Раймондс Вейонис.
Русия остро разкритикува маневрите, наричайки ги „демонстрация на враждебни отношения“.
„Разполагането на допълнителни войски на НАТО в Централна и Източна Европа, дори на ротационна основа, е нарушение на споразуменията между Русия и Алианса“, заяви руският зам.-министър на отбраната Владимир Титов, цитиран от агенция Интерфакс.
Ученията на НАТО „Саблен удар 2014“ се провеждат в Литва, Латвия и Естония от 9 до 20 юни, а „Балтопс 2014“ – в Балтийско море от 6 до 21 юни.
Във връзка с разширяването на силите на НАТО в близост до границите на Русия, Москва заяви, че ще предприеме военни и политически мерки, за да гарантира своята сигурност. Миналата седмица президентът Обама оповести в Полша планове да се похарчат до 1 млрд. долара в подкрепа и обучение на въоръжените сили на държавите от Алианса, граничещи с Русия. Белият дом също така каза, че ще преразгледа постоянните разполагания на сили в Европа в светлината на кризата в Украйна, но не пое твърд ангажимент да изпрати войски на място, както искаше Полша като гаранция за сигурност, отбелязва Ройтерс.
Русия отговори със свои мащабни военни маневри.Учения на Балтийския флот, въздушно-десантните войски и военновъздушните сили на Русия започнаха в Калининградска област под ръководството на командващия войските на Западния военен окръг, обяви днес руското министерство на отбраната, цитирано от ИТАР-ТАСС. „Ученията се провеждат едновременно със започналите в Европа международни учения „Саблен удар 2014“ и „Балтопс 2014“, подчертаха от ведомството.
„Количеството на включените в ученията в Калининградска област сили и средства на министерството на отбраната на Русия е съпоставимо с количеството на личния състав, въоръжението и военната техника, задействани в пограничните учения, провеждани от страна на НАТО“, се добавя в изявлението.
В руските учения участват корабни формирования, подразделения на въздушно-десантните войски и морската пехота, съединения на противовъздушната отбрана, изтребители-бомбардировачи „Су-34“, вертолети „Ми-24“ и бомбардировачи „Ту-22М3“. „Изкуственото разширяване на НАТО на Изток и приближаването на нейната инфраструктура към руските граници е контрапродуктивно“, подчерта руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Източник: vesti.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.