НАТО обяви курс на натиск над Русия

НАТО ще преразгледа двустранните отношения с Русия и прекратява всякакви контакти извън равнището на посланиците в Съвета НАТО-Русия. Това съобщи генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след тазвечерната среща в Брюксел на посланиците на страните от Алианса.

Расмусен обяви също, че НАТО спира съвместното планиране с Русия по осигуряването на морския ескорт на кораб на САЩ за обезвреждане на сирийските химически боеприпаси. Според шефа на НАТО това няма да се отрази на обезвреждането на химическия арсенал на Сирия, но руснаците няма да участват.

Надявам се натискът над Русия да прокара пътя за постигането на политическо решение на кризата в Украйна, изтъкна Андерс Фог Расмусен. По думите му, положението в Украйна създава сериозни усложнения за сигурността в евроатлантическото пространство, а Русия продължава да нарушава териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Искаме да оставим вратата отворена за политически диалог, добави генералният секретар на Северноатлантическия пакт. Расмусен допълни, че НАТО ще затвърди отношенията си с украинските военни и ще помага за тяхното обучение.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.