Расмусен обвини Русия, че саботира добива на шистов газ в ЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен обвини Русия, че саботира проектите в Европа, които използват технологията за хидравлично разбиване (фракинг), прилагана при добива на шистов газ.

„Проведох срещи с партньори, които твърдят, че в рамките на своите усъвършенствани операции за информиране и дезинформиране Русия работи активно срещу шистовия газ с така наречените неправителствени организации – природозащитни организации, борещи се срещу шистовия газ, за да бъде удължена европейската зависимост от внасяния от Русия природен газ”. Това е заявил Андерс фог Расмусен в своя лекция пред британския кралски институт за международни отношения „Чатъм хаус”, пише днес британският в. “Гардиън”. Изданието допълва, че Расмусен не е дал подробности за твърдението си, но е уточнил, че казаното е неговата интерпретация на нещата.

Андерс фог Расмусен е изтъкнал, че добивът на шистов газ трябва да се разширява, за да се засили енергийната независимост на Европа.

От пресслужбата на НАТО са коментирали, че изказването е лично мнение на Расмусен, а не официална позиция на Северноатлантическия пакт.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.