НАТО обмисля постоянното разполагане на войски в Източна Европа

Страните-членки на НАТО трябва да изучат въпроса за постоянното разполагане на войски на Алианса в страните от Източна Европа във връзка със ситуацията в Украйна. Това заяви пред журналисти в Отава командващият войските на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, цитиран от руски и световни електронни медии.

В резултат на повишеното напрежение между Русия и Украйна, НАТО ще трябва да обмисли да разположи за постоянно свои войски в Източна Европа, посочи Брийдлав. Генералът отбеляза, че НАТО организира няколко краткосрочни ротации на военни част и екипировка в Източна Европа, но те ще приключат в края на 2014 година и затова трябва да се обмисли постоянното разполагане на военни сили.
Предстои това да бъде обсъдено от лидерите на страните-членки на НАТО.
По думите на Брийдлав трябва да се оцени готовността на НАТО за реакция, а след това да се обсъди разполагането на сили на НАТО, за да е способен пактът да отговори на новата парадигма, която демонстрира Крим и на това, което се случва в момента по източните граници на Украйна.”
Командващият силите на НАТО в Европа допълни, че мерките, които трябва Алиансът да предприеме, трябва да придават увереност на съюзниците, а не да провокират Русия.

.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.