Изключиха руската Дума от членство в Парламентарната асамблея на НАТО

Депутатите от Парламентарната асамблея (ПА) на НАТО гласуваха за отнемане на асоциираното членство на руския парламент в Асамблеята. Това се случи на нейната пролетна сесия в литовската столица Вилнюс в петък, предадоха световните агенции.

„Нашето доверие в партньорството (с Русия) беше предадено. Не можем да продължим отношенията си с парламентаристи от партньорска на НАТО страна – Русия, сякаш нищо не се е случило, когато те гласуват за използване на военна сила срещу друга страна партньор на НАТО – Украйна”, каза президентът на асамблеята Хю Бейли, цитиран от нейната пресслужба.

В речта си при откриването на тридневната сесия, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че руските действия в Украйна са предоставили „нежелано, но недвусмислено обяснение“ защо Алиансът трябва да поддържа силна отбрана и да сложи край на продължителния спад на военните разходи. Той подчерта, че НАТО запазва решимостта си и е в състояние да защити всички свои членове от всяка заплаха. За тази цел „ние сме готови да правим каквото е необходимо и толкова дълго, колкото е необходимо“, каза той, като добави, че „никой съюзник не е оставен сам“.

Украйна бе доминираща тема в разискванията. Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий призова за единен фронт с цел да бъде принудена Русия да спре агресията си срещу неговата страна. В противен случай, предупреди той, ще бъде заплашена сигурността „не само в Европа, но и в целия цивилизован свят“

Нуждата от твърд отговор на руските действия бе подчертана и от латвийския премиер Алгирдас Буткевичус. „Предизвиканата от Русия криза в Украйна подкопава сигурността и стабилността в Европа. Тези нови заплахи и предизвикателства изискват стратегическо мислене, интелигентно планиране и силен отговор“, заяви той.

Парламентарната асамблея прие декларация в подкрепа на Украйна. В нея Русия се призовава незабавно да прекрати намесата си във вътрешните работи на Украйна и да започне пряк диалог с новоизбрания президент на Украйна и правителството ѝ и да съблюдава принципа, че всички нации са свободни сами да вземат решения и да правят избори за своите международни икономически стремежи и членства.

Делегатите на Асамблеята изразиха солидарността си с народа на Украйна, който защитава своята национална независимост и териториална цялост. В документа се осъжда анексирането на Крим от Русия и другите действия на Москва „за дестабилизиране и подкопаване суверенитета на други части на Украйна, по-специално в югоизточните ѝ области“.

На 10 април Парламентарната Ассамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши от право на глас делегацията на Руската федерация и забрани на руснаци да заемат ръководсти длъжности в ПАСЕ до края на годината заради поддръжката от страна на руските депутати на действията на Москва по окупацията и анексията на Крим.

Свързани публикации

2 Comments

  1. Пристрастията и откровените лъжи на някои политически лица са обясними – те трябва да оправдаят неудачните си действия в Украйна и увеличаването на военните си разходи. Но публикуването на тези пристрастия и лъжи като абсолютна истина (без никаква нотка на съмнение) в един уж обективен сайт, много ме учудва. Дали пък не съм се лъгал за обективността Ви?

  2. Браво, погледнете кого подкрепят демократите от ЕС.

Leave a Reply

Your email address will not be published.