НАТО: Кремъл все така дестабилизира Източна Украйна

В Уелс генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обвини Русия, че продължава да дестабилизира обстановката в Източна Украйна, а британският премиер Дейвид Камерън определи действията на Москва като неприемливи и обяви, че натискът върху Русия ще продължи, ако тя не прекрати намесата си в Украйна. Според Камерън, санкциите, наложени на Русия, вече дават ефект и Кремъл трябва да е наясно, че ако продължи с този подход, натискът ще нараства.
Расмусен и Камерън направиха тези изявления в Нюпорт, Уелс, преди началото на започналата днес двудневна среща на върха на НАТО. Основна тема на срещата е ситуацията в Украйна и повишаването на отбранителната способност на пакта във връзка с новата ситуация в света. Очаква се лидерите на страните от НАТО да одобрят разполагането на войски на пакта в пет нови страни, сред които прибалтийските Литва, Латвия и Естония, както и в Румъния и Полша.

Помолен да коментира обявения от президента на Русия Владимир Путин план за прекратяване на огъня в Източна Украйна, Расмусен каза, че Алиансът приветства всички усилия за намиране на мирно решение, но че онова, което е от значение, е какво се случва на място. Генералният секретар на НАТО обаче изтъкна, че макар всички програми за сътрудничество на Алианса с Русия да са преустановени, политическите и дипломатическите канали остават отворени.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Истинския дестабилизатор на положението в Украйна е всъщност САЩ и подлогата ЕС.Те организираха майдан и преврата срещу Янукович.

Leave a Reply

Your email address will not be published.