НАТО и Доналд Туск разтревожени от руско учение на границата с Украйна

Русия е струпала около 20 хиляди войници по източната граница на Украйна и те може да навлязат в страната под предлог хуманитарна и мироопазваща мисия. Това се казва в разпространено днес изявление на НАТО. По думите на говорителката на Алианса Оана Лунджеску “няма да гадаем какво си мисли Русия, но можем да видим какво прави тя в района и това предизвиква голямо безпокойство”.

Същата тревога изрази и премиерът на Полша Доналд Туск.
“Имаме основания да подозираме – за което получаваме и информация през последните часове, че рискът от пряка интервенция (на руските военни в Украйна) със сигурност е по-висок, отколкото беше преди няколко дни”, каза Туск на пресконференция във Варшава.

Официално Русия извършва военни учения край границата с Украйна, които, обаче, пораждат загриженост за развитието на обстановката, споделяна от редица западни столици. Москва настоя и за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради хуманитарното положение в Украйна, отбелязва Ройтерс.

“Ако се стигне до пряка намеса на руските сили в Украйна, това очевидно би създало качествено нова ситуация и, по мое мнение, никой няма добър, безспорен отговор как западната общност трябва да реагира на нея”, отбеляза Туск.

Той каза също, че санкциите, наложени от ЕС на Русия, ще струват скъпо на европейската икономика, но липсата на реакция спрямо руските действия в украинската криза би имала “най-катастрофални последствия”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.