Наши тирове отново блокираха границата с Турция

Турската страна ни излъга, блокадата на българо-турската граница ще продължи до решаване на проблема, твърдят превозвачите

"Турците миналата седмица ни излъгаха. Не се случи това, което ни обещаха, и в момента няма разрешителни и камионите ни не могат да влизат и излизат от Турция”, коментира от мястото на блокадата Петко Ангелов, заместник-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), цитиран от „Фокус”.  Ангелов е категоричен, че този път блокадата ще продължи докато не се реши проблемът. По думите му една седмица от българска страна администрацията всеки ден отправя запитвания защо се спират българските камиони и какъв е проблемът, а от турска страна никой не отговаря и затова отново се е стигнало до блокада на границата.

„Призоваваме всички превозвачи, които имат проблеми, да заповядат на границата. С другите браншови организации сме се разбрали, всички сме заедно. Браншовите организации на превозвачите споделят едно и също мнение. Трябва да се реши проблемът; не може да се обещава нещо и после да не се изпълнява” изтъкна Петко Ангелов. Той има информация, че министърът на транспорта Кристиан Кръстев е потърсил министъра на транспорта на Турция за решаване на проблема.

В момента през КПП Капитан Андреево и Лесово преминават само леки автомобили и автобуси. Приемането на товарни автомобили идващи от турска територия също е спряно.

Проблемът, заради който протестират българските превозвачи ще бъде отнесен до Европейската комисия, съобщи изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация” Валентин Божков. Той информира, че още миналата седмица се е срещнал с представители на турската митническа администрация, от които е поискано до решаване на спорните въпроси между България и Турция, турската страна да не прилага тези разпоредби. По думите на Божков за проблема е алармиран турският зам.-министър, отговорен за автомобилния транспорт, уведомен е и шефът на турската автомобилна агенция и на практика е направено всичко възможно.

За последните 4 – 5 дни на българо-турската граница всеки ден се спираха между 15 и 25 български камиона. Това съобщи предаАгенция „Фокус” Илиян Филипов, зам.-председател Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Филипов е на блокадата на българо-турската граница на ГКПП Лесово и съобщи, че там има между 150 и 160 камиона, на около 37 превозвачески фирми.

„Смятаме блокадата да продължи, докато нямаме писмени уверения от Анкара, че ще спазват международните спогодби, и че няма да налагат такива ограничение, които противоречат на международните спогодби и да ни държат автомобилите по 4 и 5 дни на границата, без да можем да работим”, каза Филипов.

„На 9 май, когато за първи път блокирахме границата, от турска страна ни обещаха; поканиха ни на ГКПП Капъкуле при тях. На срещата присъстваше и шефът на Митница Капъкуле, и консулът на Източна Тракия, който е с много висок пост в Турция. Той лично обеща, че ще спрат проблемите, докато двамата министри се срещнат и ги разрешат. Тогава имаше спрени български камиони на границата обещаха, че ще ги пуснат веднага и че няма да създават проблеми, след което ние вдигнахме блокадата (все пак бяха предизборни дни, за да не създаваме допълнително напрежение), но ни излъгаха. За последните 4 – 5 дни на българо-турската граница всеки ден се спираха между 15 и 25 български камиона и "Автомобилна администрация" трябваше да закара с кола разрешителните на границата на Капъкуле, за да разрешат на камионите да влязат в Турция”, уточни Филипов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.