Наши превозвачи заплашват да блокират границите за гръцка земеделска продукция

Недоволни от блокадата превозвачи направиха жива верига пред КПП "Кулата"

Искаме да предупредим всички търговци, че от понеделник, ако няма трайно решение за вдигане на блокадата на гръцките фермери по границата с България, ще блокираме границите за земеделската продукция на Гърция, не само от гръцка страна, а и от македонска. Решихме да направим блокада на земеделската продукция, която не само излиза и влиза в България, но и минава през България като транзит.

Това съобщи на пресконференция председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски, като подчерта, че съобщава за това решение, за да няма изненадани търговци, на които да се наложи да изхвърлят стока, за която са платили. На пресконференцията присъстваха също министърът на външните работи Даниел Митов и министърът на транспорта Ивайло Московски, информира “Фокус”.столарски

Стана ясно, обаче, че блокадата няма е 24 часа в денонощието. Всеки ден блокадата ще бъде вдигана за 5 часа, за да могат да преминават натрупалите се камиони.

Столарски предупреди всички туристи, които смятат да посетят Гърция в периода 31 април – 7 май (т.е. в почивните дни около Великденските празници и Гергьовден), че най-вероятно ще чакат по-граничните КПП най-малко по 15 часа.

25 години сме градили отношенията си с Гърция и няма да позволим 100- 200 фермери да съсипят този труд, каза на свой ред министърът на външните работи Даниел Митов. митовТой изтъкна, че страната ни е предприела действия и ще продължава да предприема следващи стъпки, както в многостранен, така и в двустранен план, за да може да бъде постигнат механизъм за трайно решаване на проблема с блокадите на българо-гръцката граница. московски

Министър Ивайло Московски коментира, българските превозвачи са декларирали своята нова контраблокада, за да се избегнат всякакви спекулации и всякакви по-нататъшни коментари на кризи, затруднение при леките автомобили, автобусите и движението на хора. „Фокус на контраблокадата ще бъдат изцяло и само селскостопански стоки, тоест бусове, автомобили, тежкотоварни превозни средства, превозващи изцяло и само селскостопански стоки”, уточни Ивайло Московски.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.