Наши от Украйна искат облекчена процедура за българско гражданство

„Ще има бежанска вълна от Украйна, но не защото ще има война. Аз съм готов да се басирам, че война в Украйна няма да има. Бежанската вълна ще е поради икономическата катастрофа, която вече сполетя страната”. Това коментира по ТВ7 историкът и бивш председател на Агенцията за българите в чужбина проф. Божидар Димитров. Директорът на НИМ припомни, че и досега много бесарабски българи, които са разделени на две от изкуствена граница между Молдова и Украйна, са искали българско гражданство – в Молдова вече 30 хил. души са получили такова, както и 5-6 хил. жители на Украйна. Божидар Димитров обясни, че въпреки че българската общност в Украйна е в пъти по-голяма, хората избягват да искат българско гражданство, защото властите в Киев са забранили двойното гражданство.

Позовавайки се на официалното преброяване от 2001 г. историкът припомни, че в Украйна като българи са се записали над 340 хил. души, но голяма част от българите не са го направили, страхувайки се от проблеми, свързани с обстоятелството, че през Втората световна война България е била съюзник на хитлеристка Германия, заради което, например, българите от Крим са били изселени тотално.

Божидар Димитров съобщи, че само в столичния квартал “Младост” живеят около 2000 бесарабски българи, които „са образовани и лесно и бързо си намират работа”.

“Сега ще си проличи дали сме народ или мърша – дали ще посрещнем хората, които се очакват с добро или както в Харманли – враждебно. Не трябва да се настаняват в лагери, а в хотели. Имаме огромни военни градчета, в които могат да се настаняват бежанци. Има евтини семейни хотели по морето, които 10 месеца стоят празни”, коментира професорът. Попитан кой ще плаща разноските, Димитров отвърна: „Ще плаща държавата, защото това са българи”.

Божидар Димитров е категоричен, че трябва да се облекчи режимът за издаване на гражданство на доказани българи.

Водещата на „Добро утро, България!” пусна в началото на разговора с проф. Димитров запис от обаждането на Елена Петкова от Одеса, която се свърза с екипа на предаването, за да помоли за съдействие за получаване на българско гражданство.

В разговора си с Ива Николова, Елена Петкова посочи, че ситуацията е непоносима, тъй като новата власт в Украйна не признава малцинствата. “Искам българско гражданство заради преследване по национални признаци на рускоезичното население. Ставаме свидетели на мародерства и убийства. Ако това правителство остане нищо добро не може да се случи. Искам да се обърна към българското Министерство на външните работи (МВнР) с молба да разгледат молбата ни за българско гражданство”, каза Петкова.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.