Народното събрание ще заседава извънредно във вторник

Актуализацията на бюджетите на Здравната каса и на държавата отново доведе до искри в Народното събрание между депутати от ДПС и Коалиция за България. Така Мая Манолова се опита с предложение за поименна проверка на кворума да провали гласуването на предложението на Йордан Цонев от ДПС във вторник парламентът да заседава извънредно именно заради актуализацията на бюджета.

Изненадващо поименната проверка показа, че в пленарната зала има кворум. След което беше гласувано и прието предложението на шефа на комисията по бюджет и финанси и с гласовете “за” на 114 депутати и един глас “против” се реши, че Народното събрание ще заседава извънредно във вторник от 15 часа.

Йордан Цонев буквално втрещи депутатите от левицата с укор от трибуната, че те са извършили предателство към правителството на Пламен Орешарски.

“ДПС няма да бламира кабинета „Орешарски“ по актуализацията на бюджета. Не ДПС върши предателство към кабинета, а Коалиция за България. И от името на ПГ на ДПС заявявам – ние ще подкрепим в зала изменението на Закона за държавния бюджет, както и Закона за НЗОК, защото това са предложенията на нашето правителство”. Това заяви Йордан Цонев.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова да бъде прието предложението за актуализация на бюджета, внесено от правителството на Орешарски и обвини левицата, че е против, защото си мисли, че така ще облекчи служебното правителство.

“Сега сте против актуализация, защото ще обслужи служебното правителство. Никой от нас не знае как ще минат изборите – представете си, че ГЕРБ имат 90 депутата, а вие -БСП и ДПС пак трябва да внесете актуализация. Запомнете този ден! Ако това стане, ще ви обвиня, че разклащате стабилността на държавата”, заяви Бойко Борисов. Експремиерът настоя поне да се приеме бюджета на правителството на Орешарски. По думите му, ако и на вашето правителство не искате да гласувате бюджета си, тогава защо стояхте година на власт – тогава целта е била да унищожите ГЕРБ и понеже вие не можете, сте помолили да го свърши по-големия батко от ДПС.

“Дали ние си сменяме позицията или не, е работа на нашата партия. Не аз се целувах на Орлов мост с ДПС”, каза още Борисов, чувайки подвиквания от лявата част на залата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.