Наръчник за преселението по празниците

За подпомагане и контрол на движението във връзка с предстоящите празнични дни, на 30 април, на 1 и 6 май е създадена ефективна организация на полицейските сили. Целта е осигуряване на активно присъствие на полицейски служители от съответните областни дирекции. Това съобщи комисар Антон Антонов – началник на отдел “Пътна полиция” при ГД “Национална полиция” – по време на съвместна пресконференция с председателя на Агенция “Пътна инфраструктура” инженер Стефан Чайков. В зависимост от конкретните възможности, между 5 и 8 наряда от областна Дирекция, ще бъдат ангажирани в тези дейности, допълни Антонов.

Полицейски сили ще има както на изходите на София и други големи градове, така и в тези точки от пътната инфраструктура, в които ще бъде пренасочвано движението с цел облекчаване на трафика. Разпоредено е в районите с временна организация на движението /поради извършващи се строителни и ремонтни дейности/ полицейското присъствие да бъде обозначено с включени светлинни сигнали на служебните автомобили.

Комисар Антонов призова водачите, при настъпило леко пътно-транспортно произшествие да се съобразят с изискванията на закона като максимално бързо се преместят встрани от пътната лента и освободят движението, за да не възпрепятстват трафика. Друг съвет към възнамеряващите да пътуват е при възможност на 30 април, 1 и 6 май да тръгват или по-рано сутрин, или по-късно, надвечер. По данни на АПИ, нормалната пропускателност на магистралите при идеални климатични условия е около 3600 автомобила на час. През последния почивен ден от великденските празници в пиковите часове на автомагистрала “Тракия” е отчетено значително повишаване на трафика – до около 5000 автомобила на час.

През празничните дни е разпоредено провеждането на полицейски операции за контрол на неправоспособни водачи, шофиране след употреба на алкохол и с несъобразена скорост, заяви началникът на пътна полиция. Той съобщи, че само през последните празнични дни са наложени санкции на 3000 водачи за превишена скорост, а на 247 са отнети свидетелствата за управление на МПС, поради шофиране след употреба на алкохол. Специално внимание при този контрол ще се обръща на третокласни и общински пътища, подходите и районите на посещавани питейни заведения и дискотеки.

Двете най-натоварени точки от републиканската пътна мрежа са на виадукта „Бебреш” на 30 км на автомагистрала „Хемус” и на виадукта на 67 км на автомагистрала „Тракия”, съобщи председателят на АПИ инж. Стефан Чайков. Той призова водачите да шофират с повишено внимание, със съобразена скорост, спазвайки указанията на пътна полиция, още повече, че прогнозата предвещава и дъждовно време. Председателят на АПИ представи детайлна информация за предприетите мерки за организация на движението в пътните участъци с очаквано натоварване с цел повишаване на безопасността на движението и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.

На 67-ми километър от АМ „Тракия“: от 11 ч. на 30 април до 11 часа на 5 май ще има две ленти за движение в посока София – Пловдив за леките автомобили и една в посока Пловдив – София. Тежкотоварните превозни средства над 12 тона, пътуващи от София към Пловдив, на 30 април – от 15 ч. до 21 ч., и на 1 май – от 10 ч. до 19 ч., няма да минават по виадукта, а ще бъдат пренасочвани по маршрута: АМ „Тракия“ – път I-8 от пътен възел „Мухово“ през Мирово, Костенец, Белово и Пазарджик. Целта е максимално улеснение на шофьорите на леки автомобили и повишаване на безопасността на движението.

От 11 часа на 5 май при 67-ми км от АМ „Тракия“ ще бъде възстановена организацията на движението, която е в сила от стартирането на ремонта на съоръжението през миналата година. Ще има по една лента за движение в посока София – Пловдив и Пловдив – София, както е в момента.
При необходимост движението на превозните средства ще бъде пренасочвано по осигурения кратък обход на виадукта – от пътен възел „Церово“ по път III-8402 – село Церово – временна пътна връзка към АМ „Тракия“. Приблизителната дължина на този обходен път е около 5 км.
Движението на тежкотоварните превозни средства при 67-ми километър в посока от Бургас към София е ограничено от миналата година. То се пренасочва по следния маршрут: град Пловдив при пътен възел „Север“ при км 126+200 по път II-64 – околовръстен път на Карлово – път I-6 към София.

На 30-ти км от АМ „Хемус“, виадукт „Бебреш“: От 11 ч. на 30 април до 11 ч. на 5 май ще има две ленти за движение в посока София – Варна при „Бебреш“ от автомагистрала „Хемус“ и една в посока от Варна към София.
От 11 ч. на 5 май до 13 ч. на 7 май ще има две ленти за движение в посока Варна – София и една в посока София – Варна. Движението на тежкотоварните МПС в района на виадукта остава както е в момента, поради липсата на близка алтернатива за пренасочване на трафика. По преценка на пътна полиция той може да бъде пренасочен и спрян на подходящи места по път I-1 Долни Богров – Горни Богров – Яна.
Алтернативни маршрути
Освен по АМ „Хемус“ пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват и път II-16 Мездра – Ботевград – Ребърково – Елисейна – Своге – София, както и път II-81 София – „Петрохан“ – Берковица – Благово – Монтана – Лом.
Друго алтернативно направление е подбалканският път І-6 София – Пирдоп – Карлово – Бургас.

През почивните дни се очаква интензивно движение и по път I-1 (Е-79) София – Кулата. За улеснение на трафика и повишаване на безопасността ще бъдат ангажирани полицейски патрули на конфликтните участъци, за да се ограничат неправилните маневри и изпреварванията, застрашаващи живота и здравето на пътуващите.
На 30 април – от 18 ч. до 21 ч., и на 6 май – от 14 ч. до 20 ч., се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по 6 направления от републиканската пътна мрежа. Това са:
• път I-1 -с. Ребърково -Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково – Своге – София;
• път I-1 – етапна връзка на лот 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север – ГКПП „Кулата”;
• път I-5 – Русе – Велико Търново;
• път I-8 – Пловдив – Харманли;
• път I-9 – Варна – Бургас;
• път II-99 – Бургас – Царево.
Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.