Нападнаха административни сгради в Донецк

Хиляди проруски протестиращи в Донецк са обградили и нападнали няколко административни сгради, включително и тази на Областната прокуратура, която издаде заповеди за арест на част от лицата, разпознати като ръководители на бунтовете от началото на април, предава УНИАН. Пред зданието е разположен кордон на силите за борба с безредиците, към които хората хвърлят камъни, димки и бомбички. Периодично се чуват взривове и изстрели, съобщава се за ранени от страна на милицията.

Из целия град шестват колони от привърженици на автономията, които масово свалят украинските знамена от съдилища, музеи, училища, офиси на централната и местната администрация. Движението по голяма част от централните улици и булеварди е невъзможно. На площад „Ленин” се състои митинг, а протестиращите са издигнали лозунги за провеждане на референдум и независимост от Киев. Чуват се скандирания „Крим-Донбас-Русия!”, „Славянск – герой!” и „Долу хунтата!”.

Появиха се сведения, че сепаратистите издигат нови барикади на постъпите към града, а местната полиция е обещала да дежури заедно с тях. „Полицията мина на страната на народа”, заявиха самозванците, провъзгласили създаването на Донецката народна република през април.

Вчера привържениците на отцепването към Русия обявиха, че в Донецка област няма да се проведат насрочените за 25 май президентски избори, а на 11 май ще бъде организиран референдум за независимост.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.