НАП ще проверява богатството на кмета на Пазарджик

Националната агенция по приходите (НАП) вече е образувала проверка на имущественото състояние на кмета на Пазарджик Тодор Попов и ще се установи по надлежна методика, през която са минавали много публични личности, дали има основание за упреците, които бяха отправени в ефира на една национална медия спрямо него. Това съобщи днес пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов малко повече от 15 часа след като bTv излъчи снощи в централната си новинарска емисия анонс на днешното журналистическо разследване, в което се твърди, че Тодор Попов живее в собствено имение за 1,5 млн. лева и поддържа стандарт на милионер, а вече втори мандат получава заплата от 2 000 лева месечно.
Междувременно стана ясно, че и прокуратурата в Пазарджик се е самосезирала след предаванията на телевизията и е започнала проверка.

“Чисто новото имение, което обитава кметът на Пазарджик Тодор Попов, е построено през 2014 г. в село Паталеница. От птичи поглед се вижда покрит басейн, голяма къща, фитнес зала, изкуствена река, шикозно озеленяване и още няколко постройки, включително парник”. С тези думи започва разследването на bTv, в което кметският имот е заснет от птичи поглед с помощта на дрон (безпилотен летателен апарат, снабден с камера с висока резолюция).

Заплатата на кмета на Пазарджик е около 2000 лв. и през последните седем години, откакто е на поста, Попов не е декларирал никакви спестявания. От няколко години съпругата на кмета започва да се занимава с личен бизнес, а четирите ѝ фирми са обявили в отчетите си обща печалба от 293 000 лв. за всичките седем години, откакто Попов е кмет.

В репортажа лицензиран оценител казва, че себестойността на построеното в имота е не по-малко от 1,5 млн. лева. Има и разговор с общинският съветник в ОбС-Пазарджик Румен Петков, който заявява, че за себе си отдавна е установил несъответствие между доходите и имотното състояние на кмета Тодор Попов.

„По преценка на специалисти само оградата му е над 150 000 лв. Влагоуловителната система за басейна е над 80 000 лв.”, казва общинският съветник Румен Петков.

По-късно пред репортера на телевизията кметът Тодор Попов обяснява, че наистина има имот и селска къща в Паталеница, които са на негово име и не се крие. По време на разговора Попов уточнява, че само 3,5 дка от имота са негови, а останалата площ и сгради били на приятели.

Градоначалникът на Пазарджик прави скица на имота, за да покаже коя част е на негово име и коя – на неговите приятели. „Тук е баба Янка, тя баба Янка граничи с басейна. Това е оранжерийка. Там сме си направили оранжерия да си садим розови домати и краставици, такава покрита градина. Тази оранжерия е селска, тя струва 2 000 лв. Това е, и тая инвестиция е толкова. Там съм си направил една пристройка, тя е с две такива помещения, като ми идват приятели на гости, да има къде да спят. А къщата е еднофамилна. Долу имам хол, трапезария и кухня, ето може да видите плана, и горе имам две спални за децата, една за мен и за жена ми”, разказа по скицата кметът.

За сградата срещу басейна той обясни, че е фитнес. „То е около 50 квадрата, където си спортувам. Това е гараж, това си е гараж и това е. Общо къщата ми с всички неща заедно със пристройките струва около 300 000 лв., всичко. Оградата струва 86 000 лв.”, посочи кметът.

„За последните пет години семейството ми е декларирало 1 300 000 лв доходи”, твърди Тодор Попов, въпреки че подобни доходи не фигурират в декларациите в Сметната палата.

В документите си кметът на Пазарджик е декларирал 180 000 лв. заем. Всички пари на семейството му, декларирани в задължителната, декларация за държавните служители през последните седем години са под 700 000 лв., се изтъква в разследването на bTv. В което също така се посочва, че кметът кара джип за поне 118 000 лева, който собственикът на фирмата, снабдяваща с хлебни изделия детските градини в Пазарджик, е дал на общината за ползване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.