НАП е запорирала дяловете на Цв. Василев във фирмите, продадени за 1 евро

Националната агенция за приходите е запорирала дяловете в шестте компании, които банкерът Цветан Василев продаде на консорциума LIC33, съобщи “Труд”. Новината бе потвърдена пред bTV от говорителя на НАП Росен Бъчваров.

По време на заседанието на Народното събрание в петък съпредседателят на РБ Радан Кънев прочете декларация, в която се настояваше именно за подобна забрана от страна на НАП и изтъкна като аргумент възможни заплахи за националната сигурност.

Запорирани са акциите на БТК, „Дунарит”, „Авионамс”, ГАРБ, НУРТС и „Фърст диджитал”, за които белгийският гражданин Пиер Луврие заяви преди няколко дни, че е купил чрез фирмата си LIC33 от Цветан Василев. Той каза, че е платил за дяловете в тях 1 евро и е обещал да плати дълговете им от около 900 млн. евро към Корпоративна търговска банка.

От НАП са потвърдили запора, посочвайки, че той обхваща и шестте посочени фирми, но са отказали подробности. „На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки”, гласи официалният отговор на НАП.

Юристи коментират пред „Труд”, че Данъчно-процесуалният кодекс позволява на НАП да налага такъв запор, когато има вероятност с акциите и дяловете да се извърши сделка, при която продавачът да не внесе данък в бюджета. Запорът, направен от НАП, не позволява акции и дялове от тези предприятия да се продават, залагат като обезпечение, наемат или с тях да се извършват всякакви други действия. В същото време запорът върху разпоредителни сделки няма да попречи на самите предприятия да продължат да работят нормално.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.