Намаляват глобата за нередовен билет четири пъти

Глобата за нередовен пътник в София ще бъде намалена четири пъти, тъй като глобата от 200 лв.  е незаконна. Предвижда се пътниците, които не си платят глобата в превозното средство, а получат наказателно постановление, да плащат 50 лева вместо сегашните 200 лева.  Остава възможността контрольорите да продават “наказателен” билет на гратисчиите за 40 лева, който им дава възможност да продължат пътуването си.

От Столична община съобщиха, че предстои  да разгледат наредбата за транспорта в София. В нея ще бъде регламентирано пътуването с нощен градски транспорт, който трябва да бъде пуснат от пролетта.  Билетът за него ще е 2 лева за всички нощни линии. Глобата от 200 лв. е незаконна, защото размерът ѝ не отговаря на максималната санкция за пътници без билет в градския транспорт, според Закона за автомобилните превози. Не е ясно каква е събираемостта на глобите от 200 лева, но по думите на шефа на ЦГМ голяма част от обжалваните актове падат в съда.  Друга новост в наредбата ще са електронните билети за пътуване в автобусите, трамваите, тролеите и метрото в София. Те трябва да бъдат въведени след разработването на е-системата за таксуване, за която в момента тече обществена поръчка. Кога ще бъде избран изпълнител не е ясно, тъй като процедурата се бави от поредица обжалвания на всеки акт по нея. В момента работата по поръчката за 88 млн. лева е спряна за пореден път заради атакуването ѝ пред Комисията за защита на конкуренцията

С разработването на новата тикет система се предвижда билети да могат да се купуват през сайт или мобилно приложение, а пътниците да могат да удостоверяват, че имат билет с мобилния си телефон. Хартиените билети и съществуващите в момента карти ще останат и след въвеждането на електронните билети.

В наредбата се регламентира и съществуването на т. нар. зелен билет от 1 лев за цялата мрежа за ден, който се продава в дни с много мръсен въздух. Той беше въведен с плана за действие на общината при прекомерно замърсяване и дори веднъж влезе в действие. Освен него се предвижда и създаването на бял билет за безплатен градски транспорт. Такъв обаче ще се продава, ако парламентът въведе екостикери за колите и даде възможност на кмета на София да забранява движението на по-замърсяващите автомобили.

Купуването на билети за големите багажи ще отпадне, предвиждат новите текстове на наредбата.

1 Comment

  1. тая община съвсем го кара през просото, целта е да съберат повече пари и после да ги откраднат

Leave a Reply

Your email address will not be published.