Наказват 4-ма генерали заради “Берлинската стена” по границата

Заради грешки в процедурата за изграждането на преградното съоръжение на българо-турската граница, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки срещу 4-ма генерали, 3-ма полковници, един подполковник и един цивилен служител на МО. Това съобщи на пресконференция министърът на отбраната Ангел Найденов, обобщавайки резултатите от проверките, извършени от Инспектората на Министерски съвет. Така и не стана съвсем ясно защо се наказват генерали и висши офицери, след като по думите на министъра, в заключението на Инспектората се казва, че процедурата за възлагане на обществена поръчка за изпълнението, е законосъобразна и съответства на Закона за обществените поръчки и решението на Министерски съвет. Според Ангел Найденов, като слабост, може да се посочи маркетинговото проучване, което, макар че не е регламент на тази процедура, е проведено по начин, който е създал съмнение.
Основният проблем, който виждам и се констатира, е, че в рамките на това проучване, не са проучени цените, а в процеса на договаряне, откриваме още една слабост – договаряне на количества материали, по-големи от предвидените, без да са съгласувани писмено с проектант, обясни министърът на отбраната.
Ангел Найденов изтъкна, че МО няма отношение, няма обяснение и не е свързано с първоначалната т.нар. индикативна стойност от 5 100 000 лева, посочена от МВР. Според военния министър, отговорността за избор и приемане на конкретен вариант от предложените пет варианта е на ГД –Гранична полиция.
Не можем и не следва да отговаряме от Министерство на отбраната, защо е избран сложен, по-трудно изпълним и по-скъп вариант от предложените останали 4 варианта, изтъкна Ангел Найденов. Той не влезе в подробности как се е стигнало до формирането на цена от 7,373 млн. лева, което е с 40% над индикативната стойност, но изтъкна, че преговорите за намаляване на тази цена продължават.
Факт е, че има грешки, затова ще бъдат предприети дисциплинарни мерки. Но също така е факт, че нямаме от какво да се срамуваме”, обясни Найденов.
На въпрос, защо е начислена допълнителна печалба, министърът отговори категорично: Аз съм министър на отбраната не счетоводител.
Попитан, кои са тези полковници и генерали, Ангелов посочи, че когато бъде пусната заповедта, ще бъдат обявени и имената.
Не изключвам да има прекратяване на взаимоотношенията с фирми, с които към момента има сключени договори за съоръжението на българо-турската граница, каза министърът на отбраната Ангел Найденов, цитиран от „Фокус”.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Генерали сбъркали маркетингово проучване. Мениджъри сбъркали операция по отблъскване на танкова атака (или някаква друга военна операция). Какво е общото? Занимавали са се с нещо, което не им е работа и са се провалили!! Колко странно?!?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.