Найденов: Възможно е да платим на земеделците преди 1 март

Възможно е до края на февруари да бъдат изплатени европейските субсидии за зърно- производителите. Това обяви пред журналисти в Сопот министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от радио „Фокус” – Пловдив. Найденов обясни, че днес е имало тристранна среща при премиера Бойко Борисов с участието на представители на Министерството на земеделието и храните и на Министерството на финансите. На тази среща е разпоредил в рамките на дни да му бъде даден план, по който да бъде направено незабавно изплащане на тези средства.

Както е известно, става дума за около 1 млрд. лв., които трябва да влязат по сметките на над 80 000 земеделски производители. Тези средства трябва да бъдат платени от републиканския бюджет и след това ще бъдат възстановени до 45 дни от ЕС.

Правителството беше обещало, че ще изплати тези субсидии до януари, но това не се случи и предизвика вълна от протести. Мирослав Найденов лично се извина на земеделците, а финансовият министър Симеон Дянков обяви, че няма възможност плашанията да се извършат преди края на март – началото на април.

Оптимист съм, че разрешение на този проблем ще има до дни, увери Мирослав Найденов в Сопот, където участва в ритуално зарязване на лозя по случай празника Трифон Зарезан.

Земеделският министър не е сигурен дали средствата ще могат да бъдат платени до протеста на зърнопроизводителите насрочен за идущата сряда. Тогава се очаква те да блокират София с тракторите си.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.