Най-новата руска атомна подводница пътува към Бяло море

Най-новата руска многоцелева атомна подводница “Северодвинск” днес е напуснала главната база на Северния флот в Североморск и е взела курс към Бяло море, съобщиха руски медии, цитирайки брифинг на говорителя на флота Вадим Серга. Според Серга в Бяло море екипажът на атомната подводница ще изпълни планови задачи по бойната подготовка, предшестващи застъпването на тази подводница на бойно дежурство.

“Северодвинск” е подводница от ІV поколение с понижено равнище на шумност във водата и се строи по типов проект, известен в Русия под името “Ясен”. Тази подводница е започната през 1993 година, спусната е за първи път на вода през 2010 году, а е приета за опитна експлоатация през декември 2013 года. На 17 юни 2014 года “Северодвинск” е зачислена в състава на ВМФ на Русия. Подводницата е предназначена за поразяване на подводни, надводни и наземни цели и е въоръжена със свръхзвукови крилати ракети и универсални дълбоководни самонасочващи се торпеда.

Основното оръжие на „Северодвинск” са универсални пускови установки, съвместяващи до 32 крилати ракети от комплексите „Оникс” и/или „Калибр”. В зависимост от въоръжението подводницата може да поразява надводни и брегови цели на разстояние до 2800 километра. Далекобойността на противокорабните ракети е по-малка – до 300 километра, но те са с по-висока скорост на полета.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.