Най-много нарушения на обществени поръчки има в МО

Герджиков вади доклада с обществените поръчки

Служебният премиер Огнян Герджиков представи доклад от извършените проверки по министерства с акцент върху процедурите за обществените поръчки. Още на първото заседание на служебния кабинет Герджиков възложи на министрите да направят ревизиите.

При представяне на обобщените резултатите служебният премиер обясни, че към момента в девет министерства не са установени драстични нарушения по процедурите за обществени поръчки. Има единични случаи на административни и технически пропуски, които като цяло не се отразяват върху законосъобразността на проведените процедури, посочи Герджиков. Това са министерствата на финансите, на транспорта и информационните технологии и съобщенията, на младежта и спорта, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на труда и социалната политика, на образованието и науката, на туризма и на енергетиката.

В Министерството на отбраната са били направени 113 обществени поръчки, като 31 са прекратени. От останалите 82 поръчки при 45 са установени нарушения. “При извършения анализ на проведените процедури и сключените договори са установени нарушения по 45 от 82 – повече от половината. От тях по девет процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на военната прокуратура”, каза Герджиков.

В Агенция “Пътна инфраструктура” са установени две поръчки, при които са облагодетелствани определени кандидати. Процедура при липса на конкуренция е извършена в Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия.

В здравното министерство забавяне има при обществена поръчка за застраховане на санитарните автомобили на Центровете за спешна медицинска помощ и Центровете по хематология и обществена поръчка за охрана на сградите на министерството.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.