Най-малко 18 жертви на студа в САЩ, който стигна и Нова земя

Най-малко 18 души са починали заради полярните студове в САЩ, предадоха световните агенции, позовавайки се на местните медии. Поне 12 души са загинали при катастрофи, причинени от поледици, включително четирима души, чийто спортен автомобил е излязъл от магистрала в Минесота и е паднал в река Мисисипи.

Арктическият циклон, който метеоролозите вече нарекоха полярен вихър, донесе необичайни студове и снеговалежи на голяма част от територията на САЩ. Най-силно пострадаха щатите в Средния Запад и североизточната част на страната. На летищата в тези райони бяха отменени 3700 полета, като най-сложна е ситуацията на летищата в Чикаго (Илинойс), Сейн Луис (Мисури), Бостън (Масачузетс), Индианаполис (Индиана) и Нашвил (Тенеси). Най-силни снеговалежи и екстремни студове, невиждани от 20 години, се отчитат в Средния Запад. Според данни на националната метеорологична служба в Дулут (Минесота) термометрите са паднали до минус 48 градуса, в Олбъни (Минесота) – до минус 43 градуса, в Чикаго – до минус 37 градуса.

Кметът на Индианаполис, щата Индиана, Грег Балард въведе пълна забрана за движение на автомобили заради силните снеговалежи, които продължават в Средния Запад на САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

„Карането на кола в снежната буря и в тези студове (температурите в града са минус 28 градуса по Целзий) е опасно", каза Балард.

Според разпореждането на Балард, по улиците на града, който е с население от 830 хиляди души, може да се придвижва само почистваща техника и превозни средства от службите за спешна помощ: линейки, полиция и пожарна защита. Нарушителите ще бъдат арестувани.

Полярният студ, който обхвана САЩ и Канада, е достигнал и до руските острови Нова земя, където над 30 хиляди души са останали без електричество заради аварии, свързани с лошото време, предаде AFP.

Канадската метеорологична служба съобщи за температури под минус 30 градуса по Целзий в източната част на провинцията Онтарио, както и в Манитоба и Съскачеуан. В град Регина са отчетени минус 36 градуса по Целзий. Температурите обаче се усещат доста по-остро – като минус 48 градуса.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.