Най-късно в сряда научаваме новите номинации за конституционен съдия

Предложенията за кандидати за конституционен съдия от квотата на парламента се правят от народни представители и парламентарните групи в писмена форма чрез деловодството на НС, в 5-дневен срок от приемането на правилата за избор. Този пределно кратък срок (вечният български навик всичко да се върши в последния момент и “на бегом”) бе записан в приетите днес от Народното събрание само с 2 гласа “против” процедурни правила за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание.

Казано в аванс, сред новите конституционни съдии със сигурност ще попадне сегашният омбудсман Константин Пенчев, чийто мандат изтича след 2 месеца, а мястото му ще бъде заето от Мая Манолова. Преди ден председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че депутатите от партията ще подкрепят Пенчев, а номинацията му е съгласувана с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Което ни вкарва в един сценарий от началото на лятото, в който се предвиждаше точно това – Манолова става омбудсман, а Пенчев – конституционен съдия – с подкрепата в пленарна зала на депутатите от ГЕРБ и БСП. Съществуването на този сценарий бе многократно отричано от представители на двете партии и поради това трябва да приемем, че събитията следват видимата и естествена политическа логика…

След това кратко отклонение, имащо своя информационен повод, спокойно можем да се върнем към приетите от Народното събрание правила за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на парламента. Както вече бе споменато, предложенията за кандидати се правят от народни представители и парламентарните групи в писмена форма чрез деловодството на НС, в 5-дневен срок от приемането на правилата за избор. Самите предложения ще съдържат писмени мотиви, в които се обосновават високите професионални качества на съответния кандидат. По-нататък Комисията по правни въпроси ще проверява дали кандидатите отговарят на изискванията (ако кандидатът не е представил всички необходими документи, той може да го направи в срок от 2 дни), след което ще огласи списък на допуснатите до изслушване в същата тази комисия, което ще става на открито заседание, което се излъчва пряко на сайта на Народното събрание. След изслушването на кандидатите Правната комисия внася доклад за решението си.

Парламентът ще избира явно, чрез обичайните пултове, конституционния съдия на свое заседание, което също ще бъде излъчвано пряко на сайта на институцията. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете от присъстващите депутати. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, за избран се обявява кандидатът, получил най-много гласове „за”. В случай, че повече кандидати получат равен резултат, се провежда балотаж. При необходимост се провежда трето гласуване при същите правила.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.