Награждават посмъртно Гунди с орден “Стара планина”

Кабинетът предложи на президента да награди посмъртно с най-високото държавно отличие орден „Стара планина” – първа степен, най-добрия български футболист през 20 век Георги Аспарухов (Гунди)

за изключително големите му заслуги в областта на спорта. Решението на кабинета е във връзка с честването на 100-годишнината от учредяването на спортния клуб. Освен Гунди държавни отличия ще получат още няколко от най-изтъкнатите спортисти на Левски. Георги Аспарухов загина при жестока катастрофа през 1971 година. В мотивите си за отличието кабинетът изтъква, че големият футболист е играл във футболния отбор на „Левски” от 1956 г. до кончината си.

Има спечелени три шампионски титли, два пъти е носител на Купата на България. Изиграл е 440 официални срещи и 50 участия в националния отбор по футбол.

Автор е на 254 гола, от които 19 – с националната фланелка. Участвал е на финалите на три световни първенства. През 1965 г. е избран за спортист №1 на България и е носител на Купата за спортсменство. Признат е от европейската футболна общност и е класиран на 8-о място в Европа в анкетата на „Франс футбол”.

За удостояване с орден „Стара планина” – втора степен, са предложени олимпийската шампионка по кану-каяк Ваня Гешева, олимпийската шампионка по тласкане на гюле Иванка Христова и председателят на УС на СК „Левски” Стоян Хранов.

Деветима други изтъкнати спортисти на „Левски” са предложени за награждаване с медал „За заслуга”. Това са петкратната световна и двукратна вицеолимпийска шампионка по борба Станка Златева

изтъкнатата баскетболистка и настоящ председател на БК „Левски” Юлия Боянова, световният шампион по борба Симеон Щерев, петкратната носителка на Европейската купа по бадминтон Петя Неделчева, петкратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, вицеолимпийската шампионка в скока на височина Йорданка Благоева

11-кратният носител на световната купа по плувен маратон Петър Стойчев, дългогодишният треньор по борба и спортен директор на СК „Левски” Лазар Лазаров, националният състезател по водна топка и настоящ заместник-председател на СК „Левски” Люсиен Велчев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.