Надзорът на НЗОК предлага актуализация на бюджета й с 328 млн. лева

Надзорният съвет на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) прие на днешното си заседание проект на закон за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 година или иначе казано – предлага се актуализация на бюджета на Здравната каса, заради натрупания огромен дефицит, който до края на годината може да стигне почти 500 млн. лева.

Предлаганата актуализация на бюджета на Здравната каса е в размер на 328 млн. лв., съобщи след заседанието председателят на Надзрония съвет и заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков, цитиран от БТА. Предложението ще бъде внесено днес до министъра на здравеопазването Таня Андреева. Според д-р Пенков, който е представител на държавата в надзора на НЗОК, тези 328 млн. лева ще стигнат, за да се плати за болнична помощ и лекарства, заплащани от НЗОК, до края на годината.

Д-р Пенков съобщи още, че дейността на болниците, извършена през юни, ще бъде изплатена на 100 процента, а надлимитната дейност, извършена през май, ще бъде платена през август.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса трябва да бъде гласувана от Народното събрание. Ако това не се случи, здравеопозването ще израдне в колапс и още през септември болниците на практика ще спрат да функционират, коментира наско председателят на БЛС д-р Райчинов.

Представителят на КНСБ в Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов съобщи, че има 55 млн. лв. надпланови приходи, събрани в повече от здравни вноски, които ще ще бъдат насочени целево за плащане на извършените дейности и услуги от болниците през декември.

На днешното си заседание Надзорният съвет на Здравната каса е приел също така „Отчет за текущото изпълнение на бюджета на НЗОК към 30 април и очаквано изпълнение на бюджета на НЗОК към 31 декември 2014 г.“, и „Анализ на стабилността на здравноосигурителния модел – рискове и предизвикателства пред НЗОК“. Резюме от доклада е публикуван на официалната интернет страница на институцията – www.nhif.bg, в рубрика „За НЗОК“, подрубрика „Отчети на НЗОК“.)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.