Надуваемото прасе се връща при Пинк Флойд

Легендарната рок-група Пинк Флойд ще си получи обратно надуваемата свиня Елджи (Algie), добре позната на феновете от обложката на албума Animals. Реквизитът трябваше да бъде продаден на аукцион на 15-ти септември от Durrants, но в последствие беше изваден от списъка. Както изпълнителният директор на организацията „Еър Артистс”, която съхраняваше досега балона – Роб Харис каза, „свинята се връща при Пинк Флойд. Те искат тя да си е вкъщи, при тях.”

Харис уточни още, че по тялото на Елджи се забелязват няколко големи резки, но те могат да бъдат поправени. По всяка вероятност свинята ще бъде включена е изложба, посветена на рок групата. Нейни копия пък често участваха в концертите на рок-бандата, като по този начин животното се превърна в един от нейните символи.

Докато траят снимките за обложката на Animals през 1977-ма, заради силните ветрове придържащите въжета се скъсват и Елджи отлита свободно. Това обаче става причина няколко полета на летище „Хийтроу” да бъдат задържани. Накрая намират избягалото прасе в полята край Кент и го връщат на създателя му – Роб Харис. Той е автор и на гигантската свинска глава за историческия концерт The Wall на Роджър Уотърс в Берлин, посветен на падането на Стената, както и на много сценични надуваеми реквизити от декора на AC/DC, Iron Maiden и на Вавилонската жена на Rolling Stones.

прасе

Пинк Флойд е създадена през 1965-та. Стилът й е прогресив, психеделичен рок и арт-рок. Първите членове на бандата са студентите Сид Барет, Ник Мейсън, Роджър Уотърс и Ричард Райт. Те стават популярни с изпълненията си на сцената на лондонския ъндърграунд в края на 1960-те и издават два сингъла, които влизат в Ю Кей Сингълс Чарт. Другата жива легенда – Дейвид Гилмор, се присъединява в края на 1967-ма. Активният период на групата продължава до 1994-та. Флойд се събират отново през 2005-та за Лайв Ейт, но Гилмор и Уотърс заявят, че нямат планове да се събират отново. През 1996-та Пинк Флойд са приети в Залата на славата на рокендрола, а през 2005-та – и в Залата на славата на британската музика. През целия период музикантите записват 15 студийни албума, от тях са продадени общо около 300 млн. екземпляра, включително 74.5 млн. сертифицирани бройки в САЩ. Най-известните са The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977), The Wall (1979), The Final Cut (1983), A Momentary Lapse of Reason (1987). Последният е The Endless River и бе пуснат в продажба в целия свят на 10-ти ноември м.г. С това най-известната арт-рок група на всички времена си взе сбогом с милионите си почитатели от няколко поколения, като същевременно посвети тавата на напусналия този свят през 2008-ма кийбордист и централен композитор Рик Райт и включи неиздавани досега негови записи. Пиесите са дело на Гилмор, Мейсън и Райт по време на сесиите за предпоследния им албум – Division Bell, записан през 1994-та, а обложката – на 18-годишния египетски художник Ахмед Ема Елдин. В Amazon пък The Endless River удари абсолютен рекорд за най-поръчван предварително албум за всички времена.

Pink-Floyd-The-Endles-River

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.