Надежда Нейнски: Смисълът на ЕС е поставен на огромно изпитание

„ Аз смятам, че на този етап политиката на Европа не е достатъчно ефективна. Смисълът на ЕС е поставен на огромно изпитание. Каналджиите умишлено започнаха да насочват потоци от хора към държави, които имат ефективна социална политика. Всички искат да отидат в Германия, Австрия, Швеция. Никой не иска да остане в по-бедните европейски държави”.

Това заяви в предаването „Събуди се” на Нова ТВпосланикът на България в Турция Надежда Нейнски. “Както пишеше в една статия, държавите от Европа смятаха, че задаваха стандартите за състрадателност и в един момент пред едно такова голямо изпитание се видя не просто, че състрадателността в по-голямата част от тях изчезва или отсъства, а и че не може да се изгради единна политика спрямо този изключително тежък проблем”, допълни Нейнски. Дипломатът изтъкна, че засега гласовете, които идват от Европа, са крайно различни, като на този етап Германия определено има лидерска роля в търсенето на решение на проблема с бежанците.

„Европа трябва да помисли за намирането на работа на бежанците, защото това е истинската интеграция. Хора без работа ще се превърнат в изключителен риск за националната сигурност на всяка една държава и Европа като цяло”, каза още Нейнски. Според нея България трябва да бъде част от намирането на решенията в ЕС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.