Над 60% от гърците гласуваха с “Не” на референдума

Окончателните резултати от референдума, обявени от гръцкото министерство на вътрешните работи, показват, че 61,31% от участвалите в допитването са казали “Не” на поставените от международните кредитори условия. С “Да” са гласували 38,69% от гражданите. Във всенародното допитване са участвали 62,5% от регистрираните избиратели.

Хиляди гърци ликуваха тази нощ по улиците и площадите на Атина след като бяха обявени предварителните резултати, показващи, че мнозинството от гърците са се вслушали в призива на премиера Алексис Ципрас да кажат “Не” на проекта за споразумение, представен от Еврокомисията, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на заседанието на Еврогрупата от 25 юни.

Ние дадохме примeр за демокрация, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в първия си коментар на резултатите от референдума. Неговият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че народът е върнал като бумеранг ултиматумът на онези, които го изпратиха, давайки по този начин на правителството на СИРИЗА оръжие, с помощта на което то ще протегне ръка за сътрудничество със своите партньори с цел постигане на взаимно разбирателство.

Министърът заяви, че Атина ще води позитивни преговори с Европейската централна банка и с Европейската комисия и изрази увереност, че от понеделник „Европа ще започне да лекува своите рани, нашите рани“.

„Днешното „не“ е едно голямо „да“ за демократична Европа“, добави Варуфакис.

Гръцкото правителство е готово незабавно да възобнови преговорите с международните кредитори, заяви премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към нацията след обявяването на предварителни резултати от референдума. Той опроверга твърденията, че референдумът всъщност бил вот за това дали Гърция да остане в еврозоната. Ципрас изтъкна, че мандатът, който гърците са му дали, е да засили позицията на правителството на преговорите, за да се постигне жизнеспособно решение, а не разрив с Европа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.