Над 400 000 имигранти са поискали убежище в ЕС от началото на годината

“Повече от 400 хиляди мигранти са подали официално искания за убежище в ЕС от началото на годината”, съобщи говорителката на Европейската комисия Аника Брайдтхард, “Към юли броят на имигрантите се е утроил в сравнение с предишната година. От януари до юли повече от 400 хиляди са поискали убежище в страни на съюза”.

Близо 80 000 са бежанците от Близкия Изток придошли в съседката ни. Сърбия няма да изгражда стени по никоя от границите си, нито временни лагери.

“Имигрантите от Близкия Изток, които пристигат в Сърбия, ще бъдат пренасочвани към България и Хърватия”, обяви в сряда сръбският министър на външните работи Ивица Дачич.

Властите в Унгария в началото на юли взеха решение за изграждане на стена по 175 км. граница със Сърбия. Строителството трябва да приключи в края на този месец. В началото на септември унгарската полиция ще изпрати няколко хиляди полицаи по границата.

През тази година България на свой ред започна да строи стена по цялата си граница с Турция. Оказва се, че основният миграционен натиск върху страната може да дойде и от запад.

Над 400 000 бежанци искат да останат трайно в Европа. Става дума само за официално подадените документи за убежище, а не за общия брой нелегални имигранти.

Проблемът за имиграцията ще бъде обсъден през октомври на Съвета по вътрешни работи, към ЕК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.