Над 370 вече са пострадалите от атентата в Пакистан

На 72 души нарасна днес броят на загиналите при нападението на терориста-самоубиец, който се взриви вчера в детския кът на парк “Гулшан-е-Акбал” в пакистанския град Лахор, столицата на провинция Пенджаб. Ранените са над 300. Сред жертвите има 23 деца, още 56 деца са приети в болница с наранявания. Заради католическия Великден, честван от християните в Пакистан, в парка е имало много хора. Взривът е станал на метри от детските люлки. Според специалистите мощността на взривното устройство, което е било активирано от атентатор самоубиец, е от 8 до 10 килограма тротилов еквивалент. Полицията вече е арестувала 15 заподозрени за съпричастност към атентата.
Отговорността за атентата бе поета от екстремистката групировка “Джамаат ул Ахрар”, свързана с движението на пакистанските талибани (“Техрик е талибан Пакистан”). Организацията обяви, че целта на нападението е била малката християнска общност в страната.
„Целта бяха християните. Искаме да изпратим послание на премиера Наваз Шариф, че сме влезли в Лахор. Можем да направим каквото си поискаме и вие не можете да ни спрете. Нашите атентатори ще продължат с нападенията“, каза говорителят на фракцията Ехсанула Ехсан.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.