Над 200 може да са жертвите от двете корабокрушения край Либия

Телата на повече от 80 сирийски и палестински бежанци бяха открити мъртви на либийския бряг снощи. Това стана известно, след като свидетели публикуваха в социалните мрежи покъртителни снимки от мястото. Сред загиналите могат да се видят и малки деца. Засега се предполага, че плавателният съд, който ги е превозвал, е потънал близо до крайбрежието на Либия. До момента не се знае и дали откритите тела са част от случаите, за които съобщава Червения кръст в северноафриканската страна. Според информация на хуманитарната организация, 111 трупа на мигранти са били извадени, а десетки други са в неизвестност като кораб с около 400 души, повечето от тях – от Африка, започнал да се клати, да се пълни с вода и се разпаднал на 160 км западно от Триполи. Спасени са били 198 мигранти. Ден по-рано друг съд с 60 души на борда също потъна в този район.

2

От Върховния комисариат на ООН за бежанците в Женева съобщиха, че броят на жертвите от двете катастрофи може да достигне 200 души.

В същото време, по информация от италианската брегова охрана, само за няколко денонощия повече от 7 хил. души бяха спасени в Сицилианския пролив. След като им бе оказана помощ, мигрантите са откарани в южните италиански пристанища. В сряда са жили спасени около 3000, а в четвъртък – още над 1400. Повечето от бежанци са сирийци, другите идват от Северна Африка, Бангладеш и Пакистан.

4

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун от своя страна призова правителствата на държавите, залети от миграционната вълна, да увеличат усилията си за преодоляване на кризата. Той похвали лидерите, които са предприели мерки за справяне с мигрантския поток, но, по думите на генералния секретар, е „необходимо да се направи още много”.

„Отправям призив към всички правителства да разширят сигурните и законни канали за имиграция и да действат с човещина, състрадание и в съответствие с международните задължения“, каза още Бан Ки-Мун и подчерта, че е „ужасен и с разбито сърце“ заради гибелта на много хора в Средиземно море, както и от инцидента с камиона с мъртви сирийски бежанци в Австрия. Сред тях също имаше и деца.

3

5

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.