Над 2,5 милиона души в демонстрациите на солидарност във Франция

Над 2,5 милиона души са участвали в демонстрациите на солидарността в цяла Франция, които се проведоха като отпор срещу тероризма след серията атаки в района на Париж, предаде AFP. Общо 17 души, сред които 8 журналисти и 3-ма полицаи, загинаха при ислямистки нападения и заложнически кризи в последните дни.
„Искаха да поставят Франция на колене, а вдигнаха Европа на крака!“, „Аз съм Шарли“ и „Не ме е страх“ – с тези и други слогани стотици хиляди се изправиха срещу терора, болката и страданието.
Според организаторите на мащабното шествие във френската столица в Париж са се събрали около 1,5 милиона души. Над 1 милион са били участниците в демонстрациите в останалите френски градове.
Световните лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов, на мястото бяха около 120.
В похода се включиха турският премиер Ахмед Давутоглу, германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън, испанският му колега Мариано Рахой, както и украинският президент Петро Порошенко.
Именно държавниците поведоха и многочисленото шествие в стегнати редици. От руска страна присъства министърът на външните работи Сергей Лавров.
Ръководителите на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер, Мартин Шулц, Федерика Могерини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също участваха в марша във френската столица.
Десетки хиляди хора проведоха демонстрации в Лондон, Брюксел и Берлин, за да изразят солидарността си към Франция след атентатите.
В подкрепа на идеята в Берлин излязоха 18 хиляди души. Хиляди хора е имало и пред френското посолство в германската столица, пред което са поставени свещи и цветя за загиналите. На фасадата на посолството са прожектирани думите „Аз съм Шарли”.
Над 1000 души са се събрали в Лондон, за да почетат жертвите на атаките. Демонстрантите държат молив в ръка в памет на убитите при нападението срещу френския сатиричен вестник „Шарли ебдо”. Във Виена се събраха 12 хиляди души.
Над 20 хиляди демонстранти шестваха и в Брюксел в една от най-големите демонстрации извън Франция.
Голям надпис „Брюксел е Шарли” е изписан над сграда в центъра на белгийската столица.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.