Над 150 български шофьори бедстват по границата между Сърбия и Хърватия

Границата между Сърбия и Хърватия е затворена за тирове в двете посоки. Това е причината над 150 български шофьори да бедстват там – някои повече от пет дни – без храна, вода и тоалетна, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

„Първо ни спряха, защото имало бежанци, които са на сръбско-хърватската граница и не може да минем заради тях. На следващия ден ни казаха, че има някакъв проблем между Сърбия и Хърватия с разрешителните за товарните автомобили. Днеска, като питахме, ни казаха съвсем друга версия и всеки вдига рамене, а ние си седим тук вече пет дни без вода, храна и тоалетна. Без нищо”, разказа пред камерата Пенчо Пенчев, който е блокиран с камиона си от сръбската страна на границата.

За ситуацията от другата страна на границата – на Хърватска територия – разказа Димитър Крумов. По думите му, шофьорите на камиони са поставени в ужасна ситуация. “На мигриращите им дават палатки, вода, чаршафи, хляб, а ние седим тук по четири дни буквално като кучета”, споделя Крумов. Друг български шофьор допълни, че вече не знаят на кого да се оплачат. “Седим тук пет дни като прошляци. Тук има само 170 камиона български, а опашката е 25 километра”, възропта нашенецът.

Преди два дни Министерството на външните работи (МВнР) препоръча на българските граждани да използват алтернативни пътища, заобикалящи границата между Сърбия и Хърватия, заради проблемите по граничните пунктове. От МВнР информират, че на практика на ГКПП “Батровци – Баяково” е преустановено преминаването на пътнически и товарни автомобили. В сила е и забрана за внос и транзитното преминаване на каквито и да било стоки с произход Хърватия, независимо от собственика, дистрибутора или превозвача. В Сърбия е забранено влизането и на товарни автомобили с хърватска регистрация. Ограниченията важат за всички сръбски ГКПП, включително на границата с България.

Възможно е забавено преминаване на товарните автомобили и на граничните пунктове на границата на Сърбия с България поради засилените митнически проверки от сръбските власти за произхода на превозваната стока, предупреждава още МВнР.

В съобщението на МВнР се казва, че високопоставени представители на ЕС са направили изявления за необходимостта от спешно възстановяване на движението по Коридор 10.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.