Над 11 200 гастарбайтери получават обезщетения за безработица у нас

Минималната заплата остава 460 лв., КНСБ иска повишаване на доходите

11 258 българи, работили в чужбина, са се завърнали у нас, за да се запишат в  Бюрата по труда и да взимат големи обезщетения, показват данни на Агенцията по заетостта за първите девет месеца на годината.

Голяма част от завърналите се са хора, останали без препитание в чужбина, но натрупали трудов стаж зад граница, за да получат обезщетение за безработица. По данни на Националния осигурителен институт през миналата година над 1200 нашенци са получавали компенсация за безработица над средната заплата, заради натрупан трудов стаж в чужбина.

Завърналите се гастарбайтери получават средно обезщетение в размер на 1179 лв., което е било с над 160 лв. повече от средното възнаграждение у нас миналата година.

Най-висока средна сума миналата година са получавали гастарбайтерите от най-бедния регион у нас – Видин. Там средното обезщетение за безработица е било 1378 лв., на второ място са завърналите се от чужбина работници от Стара Загора, които са взимали средно по 1334 лв. В Сливен, Ловеч и Хасково трудилите се в чужбина са били с най-ниските компенсации са между 800 и 900 лв.

По закон право на обезщетение имат осигурявалите се за безработица поне 9 от последните 15 месеца. Компенсацията е равна на 60% от сумата, на която работниците са се осигурявали. Тъй като максималният осигурителен праг у нас е 2600 лв. обезщетението не може да надхвърля 1560 лв.

От следващата година обаче компенсацията за безработица  са по нови критерии.

За да получат компенсация, заради съкращение, служителите трябва да са внасяли осигуровки във фонд “Безработица” поне 12 месеца от последните 18 месеца. Предвижда се още ръст на минималното дневно обезщетение за безработица от 7,2 лв. на 9 лв. Въвежда се и максимален дневен размер на това обезщетение, който ще се определя всяка година, а за 2018 г. се предлага стойността му да не надхвърля 74 лв.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.