На преговорите в Минск е подписан меморандум за мир в Украйна

След шестчасови преговори в Минск представители на киевските власти и бунтовниците от източната част на Украйна подписаха меморандум. Документът отразява постигнатото съгласие за постигането на мир в Украйна: общо прекратяване на огъня, създаването на зони за сигурност около текущата фронтова линия и извеждане на тежките оръжия от зоната и населените места. Увеличава се и мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде bTv.

Бившият украински президент Леонид Кучма, който представлява Киев, обясни, че документът предполага, че “прекратяването на използването на оръжията се смята за всеобщо”. Също така се предвижда “подразделенията и бойните формирования на страните да останат на позициите към 19 септември, а също така да се забрани използването на всякакви видове оръжие и воденето на настъпателни бойни действия”.

Задачата да следи за изпълнението на постигнатите споразумения е възложена на ОССЕ.

Министър-председателите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, Александър Захарченко и Игор Плотницки, заявиха, че въпросът за особения статут на Донбас не е бил обсъждан, но страните ще се върнат към тази тема.

Плотницки посочи, че след подписването на протокола от 5 септември за прекратяване на огъня “в някои случаи имаше нарушения”. Първият вицепремиер на Донецката народна република Андрей Пургин заяви пред ИТАР-ТАСС, че приетият документ дава надежда за пълно прекратяване на огъня.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.