На „Позитано” 20 подозират Борисов в евродонос за „Южен поток”

В централата на БСП подозират, че писмото на комисаря Йотингер до министър Стойнев, съдържащо питане дали се предвиждат законодателни промени,нарушаващи Третия енергиен пакет на ЕС е пряко следствие от среща на Бойко Борисов с еврокомисаря Йотингер. И докато депутати като Явор Куюмджиев заявяват това в прав текст, то други – като Таско Ерменков – използват по-обтекаеми формулировки и/или предположения.
На днешната редовна пресконференция на „Позитано” 20 Таско Ерменков съобщи, че писмото на еврокомисаря Йотингер до министъра на икономиката и енергетиката започва с думите: „До знанието на комисията (ЕК) беше донесена информацията…“. Според Ерменков, това може да се „преведе” и с думите: „В комисията дойде един донос…“.
„Надявам се, че времето на появата на доносник в Брюксел и времето на посещението на г-н Борисов в Брюксел е чисто съвпадение, защото не мога да си представя, че сериозни политически мъже се занимават с доноси”, коментира пределно дипломатично Таско Ерменков. Според него това писмо на комисаря Йотингер е от рубриката „Една жена каза“ и съдържа изрази като: „Комисията дочу, че са внесени промени в Закона за енергетиката, които може би, като че ли, едва ли не, ще нарушат изискванията на закона, влезли в третата газова директива, т.е европейско законодателство.“.
Ерменков изрази учудване и защо един висш държавен чиновник се обръща към министър и му задава въпроси за неща, които са направили депутати, а не към институцията, която има своите компетенции в една правова държава като България. „Видимо това е професионалното ниво, а може би и това е поръчката, която трябва да изпълнява, имайки предвид предизборната борба, в която сме влезли не само в България, но и в ЕС и предполагам, че ще бъдат използвани всички средства от тук нататък, имайки предвид малките разлики между ЕНП и ПЕС“, каза Ерменков. Той допълни, че истината по питането на комисар Йотингер е проста и елементарна. Според Ерменков, с промените, които той и Явор Куюмджиев са вкарали на първо четене в Комисията по енергетика, (но още не са минали през пленарна зала), не се нарушава европейското законодателство, а се хармонизира българското законодателство с европейското.
По думите на Ерменков, на някой не му харесва, че „Южен поток“ се случва по време на управлението с мандата на БСП.
Друг ляв депутат – БориславГуцанов – използва пресконференцията на „Позитано” 20 за да честити рождения ден на ГЕРБ; да порицае неявяването на Бойко Борисов пред анкетната комисията за срещите му с БисерМиланов – Петното; както и да декларира, че
„България няма време за губене с ГЕРБ, особено след 4 години такова безумно управление и то точно в областта в областите на сигурността, правата на човека и икономиката”.
На въпрос по повод препоръката на заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Милан, че България трябва да внимава с корупцията, Гуцанов обясни, че в тази област има много тежко наследство.
“Това, което заварихме, надхвърли и най-черните ни виждания във всяка една област”, допълни Таско Ерменков.
Снимка: Пресцентър на БСП

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.