На парламентарните избори ще се гласува с обща бюлетина

На парламентарните избори ще се гласува с обща бюлетина. Това решиха депутатите с гласуване на текстове от Изборния кодекс. Така отпадат отделните бюлетини за партиите (някога те бяха и цветни) и окончателно се премахна преференциалния вот.

Предвижда се да се гласува със знак Х. Редовете на отделните партии, коалиции от партии и независими кандидати се отделят един от друг с празен ред и плътна черна хоризонтална линия. Когато партия или коалиция от партии не е регистрирала кандидатска листа в съответния изборен район, в бюлетината не се изписва нейният номер и за нея не се оставя празен ред.

В Народното събрание втори ден продължава ремонтът на Изборния кодекс. Вчера депутатите работиха до 19 часа, а днес ще се трудят до окончателното приемане на всички поправки в закона. Предложението беше направено и прието с гласовете на депутатите от ГЕРБ.

Преди това народните представители отхвърлиха предложение на опозицията за безплатно участие на партии в диспутите по обществените медии. Мая Манолова предложи да има възможност за участие в три безплатни диспута за политически формации, които не получават държавна субсидия и се аргументира с препоръка на ОССЕ. Не беше прието и предложение на депутата от Синята коалиция Михаил Михайлов всеки предизборен материал да бъде обозначен в медиите с надпис или съобщение „платено съдържание”.

С приемането на текстове от Изборния кодекс парламентът реши социологическите проучвания за изборите, които се оповестяват преди датата на вота, да съдържат информация за възложителя на допитването и изпълнителя. Според приетия текст от деня на обнародване в „Държавен вестник” на указа на президента за насрочване на съответния вид избор до изборния ден включително, всяко огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение или на социологически проучвания по повод на изборите, извършено чрез медийна услуга или по друг начин, при огласяването трябва да съдържа информация за възложителя на допитването или проучването, агенцията, извършила допитването или проучването и източниците на финансирането му. Информацията се представя пълно и ясно, като в печатен или друг текстови материал е в обособено поле на видно място и заема не по-малко от 5 на сто от общата площ на материала, а в аудио- и аудио-визуални материали, излъчени по електронните медии, или в представяне пред публика – веднъж в началото и веднъж в края на материала или представянето.

Освен това занапред предизборната кампания ще се води само на български език. Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС при необходимост и ако се осигури превод, на предизборни събрания и митинги да може да се ползват и други езици, освен българския.

„Гласувахте против резолюция на ПАСЕ. Госпожо председател на Народното събрание от днес нататък не обвинявайте двама достойни народни представители, които са гласували мониторинга върху България да остане, защото основната причина е вашият глас против. От днес нататък няма да искате да ви обясняваме защо говорим за изкривена демокрация. Полицейското мислене беше в съюз с „Атака” срещу Европа”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан и поиска прегласуване на предложението. След повторно гласуване мнозинството отново го отхвърли. Гласуваха общо 119 народни представители, от които 21 бяха „за”, 92 – „против”, а 6 се въздържаха.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.