На Острова чакат 250 хил. българи и румънци до 2018-а

След като отпаднат ограниченията за работа във Великобритания за български и румънски граждани в края на тази година, през следващите пет (2014-2018 г.) в страната ще се установят общо 250 хил. българи и румънци. Това се казва в доклад на британската лобистка група "Майгрейшън уоч", цитиран от в. "Дейли мейл" и български медии.

Вестникът отбелязва, че общо 29 млн. души от България и Румъния ще могат да работят във Великобритания без ограничения от януари догодина.

Гражданите на двете страни, които се присъединиха към ЕС от 2007 г., до края на 2013 г. са подложени на ограничения на трудовия пазар на някои страни членки

Сред тях е и Великобритания, която бе отпуснала квота от 25 000 работни места – за нискоквалифициран труд. В доклада на "Майгрейшън уоч" обаче се отбелязва, че числото от 250 000 българи и румънци за петте години, считано от 2014 г., може да нарасне, ако ромите от тези две страни или живеещите в други страни от ЕС близо 1 млн. румънци се прибавят към тях, пише "Дейли мейл".

Изследването обяснява на британците защо страната им е желана дестинация за източноевропейците – в България и Румъния минималното заплащане на час е около една лира, докато на Острова е над шест. Доходът на глава от населението е само 1/5 от този на британците. Освен това във Великобритания има облекчения за работещите – вкл. по отношение на настаняването и детските. Важно е и това, че в други европейски държави, които също са потенциални цели на източноевропейските емигранти – като Испания, Италия и Франция, например, има голяма младежка безработица, което прави по-малка вероятността чужденците да си намерят лесно работа.

Тази имиграция вероятно ще окаже значително отражение на жилищното настаняване и общинските услуги, а освен това ще засили конкуренцията, пред която са изправени младите работещи британци, заяви председателят на "Майгрейшън уоч" Андрю Грийн, цитиран от изданието.

Британското правителство също има свои прогнозни числа за мащабите на имигрантския поток от тези две страни, но отказва да ги разкрие. Премиерът Дейвид Камерън заяви, че бройката не се поддава на точен анализ и всякакви прогнози може да се окажат неточни. Камерън припомни, че прогнозата за 14 000 поляци във Великобритания през 2004 г. се е оказала "смехотворно ниска", отбелязва вестникът.

Целта на кабинета на Камерън е да сведе нетната миграция – разликата между пристигащите и напускащите Великобритания, до няколко хиляди души.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.