На изпроводяк: Малко сняг, предчувствие за студ и много вятър

За предпоследния ден от отиващата си 2015 година метеоролозите прогнозират малко сняг – най-вече на север от Балкана, предчувствие за студ – защото истинският мраз тепърва се задава, както и много вятър – вероятно за да издуха старата година и да разчисти място за новата.

Денят ще започне с облачно време. На места, главно в планинските райони в западната половина на страната ще превалява слаб сняг. По-късно от североизток облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево. С умерен, а в Източна България и силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Температурите чувствително ще се понижат и максималните ще са между минус 2° и плюс 3°.

Въпреки тази хрисима прогноза има обявен “жълт код” за силен вятър и ниски температури в 12 области. Предупреждението за потенциално опасни метеорологични явления е в сила за областите Русе, Разград, Силистра, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. С умерен и временно силен север-североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите рязко ще се понижат и в съчетание с вятъра ще се създаде усещане за още по-студено време.

По крайбрежието скоростта на вятъра ще достига 14-17, на пориви до 18-20 м/сек. На юг от Бургаски залив вълнението ще нарасне до 4 бала.

В планините ще бъде предимно облачно с превалявания от слаб сняг. Не става за туризъм, освен ако не искате да създадете работа на планинската спасителна служба. Ще духа силен, по билата до бурен север-североизточен вятър. Температурите рязко ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 7°, на 2000 метра – около минус 11°.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.