На Балканите е най-добре да си майка в Словения

Словения е най-добра за майките страна на Балканите, а накрая на списъка е Албания, показват данни от годишния доклад на международната агенция "Спасете децата" (Save the Children), в който 176 страни в света са класирани по различни критерии като сигурни или опасни за майките и децата. БНР цитира данни, от които се вижда, че

Словения заема 14-о място в света. Гърция е 19-то място, Хърватия на 34-то, Сърбия на 36-то, Македония на 40-то място, а Черна гора на 41-во място.

България е на 43-о място в общата класация от 176 страни в света и на едно от последните места на Балканите, следвана само от Босна и Херцеговина на 47-о и Албания на 81-во място.

Страните са класирани по така наречения "майчински индекс", който отчита доколко страните успяват да опазят живота на майките и техните бебета. Благосъстоянието на майките се оценява по критерии като здраве, смъртност, ниво на образование, доходи и политически статут на жените.

Най-добри за майките в света са Финландия, Швеция и Норвегия, а на дъното са най-бедните африкански страни Конго, Сомалия и Сиера Леоне.

Докладът е публикуван по повод Международния ден на майките, който в повечето страни в света се отбелязва през втората седмица на май.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.