На 87 г. Наполитано заяви, че е готов за нов президентски мандат

Според очакванията, петият кръг от гласуването за нов президент на Италия, не постигна необходимото мнозинство от 504 вота. На него не участва партията на Силвио Берлускони, а демократите и партията "Северна лига" пуснаха в урната празни бюлетини, предаде БНР, като се позова на кореспондентката си в Рим.

Партията "Пет звезди" за пореден път издигна своя кандидат от лявото политическо пространство – юриста Стефано Родота. С гласовете на коалиционния партньор на демократите "Левица, екология и свобода", Родота този път получи 210 гласа – твърде далеч от необходимите 504.

След провала на вота за нов президент на Италия сегашният държавен глава Джорджо Наполитано прие да остане на поста за втори мандат, предаде ДПА. Наполитано, който е на 87 години, откликна на молбата на политическите лидери, които тази седмица на няколко пъти се проваляха в опитите си да постигнат споразумение за избора на нов държавен глава на страната.

"В този момент се ръководя от чувството, че не мога да не поема отговорностите си, които имам пред страната, вярвайки, че моят жест може да породи подобно поемане на отговорност", заяви Наполитано в комюнике, цитирано от ДПА.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.