На 78 място в света сме по свобода на словото

Властта си купува медиен комфорт

България е поставена на 78 място в класацията на свободата на словото в страните по света на американската медийна организация “Фрийдъм хаус”. Българските медии остават частично свободни показва още докладът на организацията, публикуван днес, предаде ДПА.

По принцип организацията оценява свободата на словото на страните с оценки от 1 до 100, като 100 е оценка за липсваща свобода на словото. Така че колкото по-нараства оценката, толкова повече намалява свободата на словото.

Оценката на България за 2013 г. е 39 точки. За сравнение през 1993 г. оценката й е била 43 точки, се отбелязва в сайта на организацията.

Глобалната свобода на печата е спаднала до най-ниското си равнище за последните 10 години, констатира “Фрийдъм хаус”.

Този спад отчасти се дължи на репресиите срещу медиите в Близкия изток, отбелязват авторите. Само един от всеки шестима души, или 14 процента от общото население на света, живее на място, където медиите са определени като свободни. Много по-голям дял – 44 на сто – живеят там, където медиите не са свободни.

42 на сто пък живеят на места, където медиите могат да се нарекат частично свободни, се констатира в доклада на “Фрийдъм хаус”.

“Наблюдаваме спад в медийната свобода на глобално равнище, предопределен от усилията на правителствата да контролират словото и да наказват тези, които го разнасят. Във всеки район на света миналата година видяхме правителства и частни “изпълнители” да нападат репортери, блокирайки физическия им достъп до достойни за отразяване събития, цензурирайки съдържанието и нареждайки политически мотивирани уволнения на журналисти”, отбеляза Карин Карлекар, шеф на проекта, по който бе изработен доклада.

Тя съобщи, че властите в Русия и Китай са отказали да подновят или са заплашили да не дадат визи на известни чуждестранни кореспонденти, а правителството на Египет е отишло още по-далече, като е задържало редица хора от екипа на телевизия “Ал Джазира” по обвинения в подкрепа на тероризма, добави тя, изтъквайки някои от най-фрапантните случаи, описани в доклада.

Авторите отбелязват и някои позитивни промени, най-вече в африканските страни южно от Сахара, но като цяло доминиращата тенденция във всеки район на света е негативна. Освен тежките медийни репресии в Египет, Либия и Йордания, сериозно влошаване се наблюдава в Турция, Украйна и редица страни от Източна Африка и дори в сравнително свободното медийно пространство в САЩ.

От оценените 197 страни и територии през 2013 г., 63 от тях (32 на сто) са определени като свободни, 68 – като частично свободни, и 66 като несвободни. Като причини за покушенията срещу свободата на печата се посочват явните опити на правителствата на контролират новините чрез натиск върху журналистите, отразяващи чувствителни теми и събития, чрез ограничаване на дейността на чуждестранните кореспонденти и чрез затягането на ограниченията върху новинарските сайтове в интернет и социалните медии.

Някои медийни собственици издават също така указания какво и как да се отразява или уволняват най-непокорните журналисти, констатира докладът.

10-те страни с най-нисък рейтинг на свобода на печата са Бахрейн, Сирия, Куба, Екваториална Гвинея, Иран, Еритрея, Беларус, Туркменистан, Узбекистан и Северна Корея.

На върха на класацията пък са Холандия, Норвегия, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Исландия, Люксембург, Швейцария и Андора. Положението с медийната свобода в САЩ се е влошило главно заради опитите на правителството да препятства отразяването на проблеми, свързани с националната сигурност, отбелязват авторите на доклада.

В сайта на орагнизацията “Фрийдъм хаус” към доклада е представена и карта на свободата на словото в света. В нея със зелено са отбелязани страните с пълна свобода на словото, а с лилаво – страните без свобода на словото. С жълто са отбелязани страните с частична свобода на словото. С този цвят е отбелязана и България.

БТА

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.