На 101 години почина милиардерът Дейвид Рокфелър

Милиардерът Дейвид Рокфелер почина в съня си в дома си в Понканто Хилс, Ню Йорк на 101 години от сърдечна недостатъчност, съобщи Би Би Си. Той беше единственият жив внук на първия милиардер в САЩ – съоснователя на “Стандарт Ойл” Джон Д Рокфелер и най-малкият син на Джон Д Рокфелер младши. Състоянието му се оценяваше от списание “Форбс” на 3.2 млрд. долара и без конкуренция беше най-възрастният милиардер в света.

Дейвид Рокфелер се дипломира в Харвард през 1936 година, а четири по-късно защитава докторантура в университета в Чикаго. По време на Втората световна война служи в армията, след което започва работа в “Чейс Банк”, която по-късно става световноизвестната Джи Пи Морган Чейс (JP Morgan Chase).

Дейвид Рокфелер става президент на институцията през 1961 година, а през 1969-та вече е председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор. Виждането на ръководителя на банката е, че тя трябва да се разширява присъствието си в чужбина, като така намира купувачи за американските стоки.

Преследвайки тази цел, Джи Пи Морган Чейс става първата американска банка с офиси в СССР и Китай. През 1974 година банката е и първата, която стъпва в Египет, след саудитската криза от 1956 година. Дейвид Рокфелер е и двигателят зад проекта за изграждането на Световния търговски център в Ню Йорк.

Рокфелер ще се запомни и като филантроп, и ценител на изкуството. Дълги години той е в тесни връзки с музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Частната колекция от произведения на изкуството на милиардера се оценява на 500 милиона долара.

На своя стотен рожден ден през 2015-та Дейвид Рокфелер дарява 1000 акра земя на националния парк на щата Мейн.
Милиардерът и съпругата му Маргарет, починала през 1996 година, имат шест деца – Дейвид Джуниър, Ричард, Аби, Нева, Маргарет и Ейлийн.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.