МЗХ търси още 4 млн. за да се разплати с животновъдите

Ще търсим още 4 милиона лева по програмата „Де Минимис”, за да изплатим обещаните на животновъдите 15 милиона лева държавна помощ. Това съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков в предаването „Преди всички” на БНР. Министърът обясни, че част от средствата са налице, има ги във фонда, но средствата там не са предназначени единствено и само за животновъдите. По думите на Димитър Греков, ако има актуализация на бюджета и ако останат неусвоени средства във фонда, още в началото на юни ще МЗХ ще има готовност да доплати тези 4 милиона.
Министър Греков обясни, че има две независими едно от друга форми за подпомагане на животновъдите. Първият вид са схемите за национални доплащания, които използват финансовия ресурс от Европейския съюз. Вторият тип е държавната помощ – така наречената „Де Минимис”, която използва финансов ресурс от Министерството на земеделието и храните.
Помощта „Де Минимис” съществува от 2008 г. и досега е прилагана четири пъти. През 2014 г. е взето решение животновъдите да бъдат подпомогнати с 15 милиона лева, но средствата, които министерството може да отдели към момента, са 11 милиона.
През 2014 г. българските животновъди ще получат общо 115 милиона лева, увери министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.