МЗ ликвидира нова и модерна болница в Шумен

От 1 декември, белодробната болница в град Шумен затваря врати. Лечебното заведение има натрупани дългове в размер на 400 хиляди лв. От няколко месеца се бавят заплатите на персонала и поради тази причина трима лекари-специалисти от днес не са на работа. Това автоматично доведе до прекратяване на договора със здравната каса, тъй като болницата вече не покрива стандарта. От понеделник целият персонал от 20 души е в отпуск, след което предстои да бъдат освободени от работа.

Също от 1 декември от отделението ще излязат и останалите шестима пациенти с туберкулоза и ще бъдат преместени в новото пневмофтизиатрично отделение на МБАЛ-Шумен. Болните от бронхити и пневмонии от занапред ще се лекуват в нейното Вътрешно отделение.

Белодробната болница с капацитет 60 легла се помещава в нова сграда на три етажа. Има отделен вход и етаж за туберкулозно болни. Разполага с рентген Siemens AXIOM Luminos DRF на стойност 850 хил.лв, който е от типа на апаратите в София и Добрич, но от по-висок клас. Отделно в болницата има нова техника за 1 млн.лв, която все още не е въведена в експлоатация и стои в сандъци. През рентгена годишно минаваха по 10 хиляди пациенти, а самата болница работеше с пълен на около 90% капацитет.

За строежа й община Шумен даде 2,6 милиона лв., бившият общински диспансер съфинансира с малко повече от 1 млн.лв, а през 2009-а държавата в лицето на Министерството на здравеопазването стана съдружник с 51%, след като осигури апаратура и обзавеждане за 5,8 милиона лв. През август тази година обаче Министерство на здравеопазването поиска от Агенцията по вписванията да се увеличи дела й в дружество с размера на направената инвестиция и така дружеството бе пререгистрирано с 99,5% държавна собственост, а за община Шумен останаха 0,5%. Веднага след това министърът на здравеопазването Десислава Атанасова насрочи общо събрание на акционерите, на което поиска обявяване на болницата в ликвидация, заради дългове. Община Шумен не разреши, въпреки малкия си дял, и заведе дело за процентите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.