„Мюсюлмански братя”: 250 убити и над 5000 са ранени в Кайро

Египетското движение „Мюсюлмански братя” съобщи, че най-малко 250 души са били убити и над 5000 са ранени в сряда, при полицейските действия по разпръсването на двата големи протеста на поддръжници на Мохамед Мурси.

„250 плюс са потвърдените смъртни случаи. Лекарите казват, че повечето в пациентите в критично състояние ще починат от своите огнестрелни рани. Над 5000 ранени. Най-голямото клане след преврата”, съобщи в „Туитър” говорителят на движението Гехад Хадад.

Независимо потвърждение на данните на „Мюсюлмански братя” няма.

Междувременно кореспондент на Франспрес съобщи, че е преброил 43 убити в импровизирана морга в Рабаа ал Адауия. Сред жертвите няма жени и деца.

Говорител на египетското Министерство на здравеопазването съобщи, че само 26 цивилни граждани са били ранени в Кайро при разпръсването на протест на поддръжници на сваления президент Мохамед Мурси, и няма убити цивилни, предаде CNN.

Съобщава се също, че египетските власти са спрели влаковете, пътуващи към и от Кайро, след кървавия полицейски щурм срещу поддръжници на сваления президент Мохамед Мурси. Целта е да не се допусне организирането на протести извън египетската столица.

 „Арестувахме няколко от лидерите на „Мюсюлмански братя”, но е твърде рано да оповестим имената им”, каза генерал Абдел Фатах Отман, високопоставен служител във вътрешното министерство, пред частната телевизия CBC TV.

Египетската полиция приключи с разчистването на по-малкия от двата протестни лагера в Кайро, устроени от привърженици на сваления президент Мохамед Морси, предаде Ройтес. Силите за сигурност са блокирали всички пътища, водещи до площад Нахда, на който беше разположен лагерът. Държавната телевизия показаха кадри, на които полицията претърсва палатките в лагера, който беше на западния бряг на река Нил, близо до Каирския университет.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.