МВР засилва охраната на посолствата на Сърбия и Албания

Мачът от европейските футболни квалификации между Сърбия и Албания доведе до политически скандал и безредици на Балканите, както и до притеснения, че сблъсъците на стадиона в Белград могат да продължат и в други балкански държави.

МВР е осигурило адекватна на ситуацията охрана на посолствата на Сърбия и Албания в София, съобщи БНР. Както е известно, за охраната на дипломатическите мисии у нас се грижи жандармерията.

Правоохранителните органи в Косово са предотвратиха безредици с участието на албанци и сърби в северната част на Косово след сблъсъците на футболния мач в Белград. Наложило се е служители на косовската полиция, полицейската мисия на ЕС в Косово – Еулекс (EULEX) и военни от мисията под командването на НАТО в Косово – Кейфор (KFOR) да разгонват тълпите косовски албанци, излезли по улиците в Косовска Митровица и опитващи да се прехвърлят в сръбските квартали.

А ето и предисторията, започнала на футболния терен.

Снощи в Белград се игра среща между националните отбори на Сърбия и Албания, която бе прекратена в 42-рата минута, заради безредици на терена и трибуните. А безредиците започнаха, след като малък безпилотен хеликоптер “увисна” над терена и провеси знамето на Велика Албания. Сръбският защитник Стефан Митрович успя да достигне с подскок флага и да го свали, след което върху му се нахвърлиха играчите на албанския отбор, а сръбските футболисти не чакаха и секунда преди да се включат в мелето. Междувременно ултраси от феновете на двата отбора нахлуха на терена и само навременната намеса на достатъчно многобройната полиция предотврати малка футболно-гражданска война. Все пак мачът не бе възобновен.

Братът на албанския премиер, Орфи Рама, бе арестуван във ВИП ложата по подозрение, че е организирал проявата. По-късно той бе освободен. Албанският премиер Еди Рама реагира в Туитър с думите: Съседите оставиха лошо впечатление за организацията.

Провокацията с развяването на знамето на Велика Албания над стадион “Партизан” в Белград по време на мача Сърбия – Албания даде повод за големи празненства не само в Тирана, но и в Западна Македония – Тетово и Струга, съобщават македонските сайтове, цитирани от БНР.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.